Nem vonzó a szociális ellátórendszer

Az alacsony bérek és a felelősségteljes munka miatt a szabadon lévő állásokat se tudják betölteni, mutatott rá Vass Mária. A Kovászna megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője szerint súlyos személyzethiánnyal küzd az intézmény, ami a szociális ellátó rendszerben az egész országra érvényes. 

Háromszéken az igazgatóságnak 627 állása van, amiből mindössze 463 van elfoglalva. Vass Mária szerint soha nem töltötték be az összes állásuk, amit a kormány által meghatározott személyzeti standardok szerint állapítottak meg számukra. 

Az igazgató szerint január 27-én, kedden mintegy 30 üres állásra szerveznek versenyvizsgát, így nevelőszülőket, pszichológusokat, illetve egyik gyermekgondozói házhoz adminisztrátort keresnek, de nagyon kevés a jelentkező. Nehéz bánni az állami gondozásban lévő gyerekekkel, felelősségteljes munka, a bérezés mégis alacsony, ezért nemcsak Háromszéken, hanem sehol az országban nem vonzóak ezek az állások, mutatott rá Vass Mária. Hozzátette: sok gondot okoz, hogy a rendszerben lévő nevelők túlterheltek. Háromszéken úgy próbálják megoldani az akadálytalan szociális ellátást, hogy alapítványokkal, egyesületekkel kötnek szerződést egy-egy feladat ellátására. 

Vass Mária szerint az intézmény idei költségvetését várhatóan februárban hagyja jóvá a megyei önkormányzat. A személyzeti költségekre egy keretet állapítanak meg, amit nem lehet túllépni. Mivel Háromszéken vannak alkalmazottak, akik minimálbért kapnak és januártól ez az összeg emelkedett, illetve a szociális ellátó rendszerben dolgozóknak ugyancsak ettől a hónaptól 100 lejjel nőtt a fizetésük, egyelőre nem tudni, hogy az intézmény rendelkezésére álló keretbe beleférnek-e a kiadások, mutatott rá Vass Mária. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?