Változtak a szabadságolások a módosított munka törvénykönyvben

Fontos változások léptek életbe vasárnaptól a munka törvénykönyvben. Ezek elsősorban a pihenőszabadságra vonatkoznak – emlékeztett a román sajtó.

Lényeges módosulás, hogy ezentúl a betegszabadság nem befolyásolja a pihenőszabadság időtartamát. Magyarán: az alkalmazottnak a munkaadóval kialkudott tartamú pihenőszabadság jár akkor is, ha év közben betegszabadságra is szüksége volt.

Ez még abban az esetben is így van, ha netán az alkalmazott egy egész évet volt betegszabadságon. Ugyanígy a szülési szabadság, a beteg gyermek ápolására kivett vagy az ideiglenes munkaképtelenség miatt járó szabadság időtartama sem befolyásolja a pihenőszabadságot.

A pihenőszabadság időtartamát (vagyis a fizetett szabadnapok számát) a módosított jogszabály szerint az egyéni munkaszerződésben állapítják meg „a törvények és a vonatkozó kollektív munkaszerződések előírásainak a betartásával”. A törvény szerint egy teljes állású alkalmazottnak minimum húsz munkanap fizetett szabadság jár évente.

Ha egy alkalmazott valamilyen okból egy naptári évben nem tudja kivenni a teljes pihenőszabadságát, munkaadója köteles a következő naptári évtől számított 18 hónapon belül megadni a megmaradt szabadnapjait.

Kimaradt?