Rekordot döntött a Brassó–Bukarest vonatjárat

Kevesebb mint két óra, 118 perc alatt tette meg a Brassó-Bukarest közötti 166 km-es távot egy próba-vonatjárat szerdán. Ez rekordnak számít Romániában. Igaz, az 5 kocsiból álló, Softronic „Transmontana” 480-001 típusú mozdonnyal vontatott szerelvény egyetlen állomáson sem állt meg.

A próbavonat előbb Bukarestből indult. Brassóig három helyen megállt, és egy 6 perces, be nem tervezett câmpinai vesztegléssel a 2 óra és 5 perc alatt érte el a célállomást. A rekord a Brassó-Bukarest távon jött össze: a szerelvény megállás nélkül 1 óra 58 perc alatt ért be a fővárosba.

Jelenleg a két város között közlekedő menetrendszerinti járatok 160-170 perc alatt érnek célba, persze több megállással.

Egyébként alig gyorsultak az elmúlt években a román vasúttársaság szerelvényei: 27 év alatt ugyanis csak 13 percet tudtak lefaragni menetidejükből a Brassó-Bukarest távon közlekedő járatok; 1988-ban 2 óra és 40 perc volt az átlagos menetididő a két város között, jelenleg pedig 2 óra és 27 perc; 1880-hoz képest a fejlődés számottevő, akkor több mint 6 órába telt eljutni Brassóból a román fővárosba.

Kimaradt?