Romákat segítenek munkahelyteremtéssel

Két partiumi és két székelyföldi megyében  teremtenek munkahelyeket, illetve segítenek a munkakeresésben annak a projektnek a keretében, amelyet csütörtökön mutattak be Nagyváradon. A projektet a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) fejlesztette ki, címe: A Szociális gazdaság fejlesztése vidéken: esély a roma közösségek számára.

A 3 767 530 lej összértékű, 24 hónapos lefolyású projektről Nagy Gábor projektmenedzser (képünkön) elmondta, hogy annak keretében október 15-e óta Bihardiószegen (Bihar megye), Alsólugason (Bihar megye), Krasznán (Szilágy megye,) Előpatakon (Kovászna megye), Baconban (Kovászna megye) és Etéden (Hargita megye) kiválasztották a projektben résztvevő 180 személyt (településenként 30-at), köztük kilencven nőt, akiknek munkahelykeresésben segítenek majd. Hat szociális vállalkozást hoztak-hoznak létre, melyeknél összesen 24 embert alkalmaznak, ők építőipari munkákkal foglalkoznak majd. Fizetésüket kilenc hónapig a támogatásból, a fennmaradó 15 hónapban saját bevételükből fedezik majd a szociális vállalkozások.

A projektindítón felszólalt Bogdán László, a magyarországi Cserdi polgármestere is.

Constantin Badea, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója a szociális vállalkozásokról beszélt, Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere Paradoxon címmel tartott előadást, Denisa Mada építészmérnök, az Abed Nego Com Kft. munkatársa az építőipari helyzetképről, keresett szakmákról ás az alvállalkozókkal való együttműködésről beszélt, valamint  bemutatták a  Ciore Roma Alapítvány tevékenységét is.

Bogdán László (képünkön) szókimondó, ugyanakkor érdekes előadását érdemes volt figyelemmel követni. A magyarországi sajtóban „cserdi csoda” néven is emlegetik a jelenséget, melynek eredményeként a cserdi romák tavaly ötven tonna élelmiszert osztottak szét, ebből – mint a polgármester elmondta – jutott Dévára, Böjte Csaba gyermekotthonába is.

A romáknak meg kell tanulni az alapvető viselkedési normákat, mondta a polgármester, aki szerint sokan nem is vállalják fel identitásukat. Magyarországon 2014-ben 189-220.000 közöttire becsülték a romák számát, a valóságban mintegy 1,4 millióan lehetnek.  Magyarországon a politikum csak a választásokkor figyel a romákra, tette hozzá. „A kétszáz eurós fizetésből nem látszik Európa” – jelentette ki Bogdán László, aki szerint a cigány embereknek sincs más vágyuk, mint hogy eltartsák a családjukat. Beszélt a „köcsögmentesítésről” (emiatt az Amnesty International fel is jelentette, mert a fiatalokat elvitte a börtönbe, hogy megmutassa nekik, milyen a sitt). A magyarországi börtönökben 21 ezer férőhely van, ezek 70 százalékát romák foglalják el, mondta a polgármester, aki hozzátette: a  szegedi Csillag börtönben ugyanakkor ötszáz gyilkos van, ezeknek mindössze egy százaléka cigány.

Ő is „emléktáblákat avató” polgármester volt, míg rá nem döbbent, a munka segítséget jelenthet. Krumplit vetettek, cukorrépát kapáltak (1200 hektárra hívták az embereket, mára 45000 hektárt kapálnak), Cserdiben pedig a polgármester elmondása szerint ma már csak egyetlenegy ember van, aki nem dolgozik.

Kimaradt?