Bírósági ítélet: diszkriminatív a magyar beiskolázás csökkentése

Diszkriminatívnak minősítette a marosvásárhelyi táblabíróság a Maros megyei tanfelügyelőség 2009-es beiskolázási tervét, amellyel 250 magyar nyolcadikost fosztott volna meg az anyanyelvén való továbbtanulás lehetőségétől - közölte szerdán  Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke.1024 Asztalos-Csaba

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) panasza nyomán a CNCD még 2009 májusában hátrányos megkülönböztetésnek minősítette az anyanyelvű továbbtanulás lehetőségének korlátozását, és 600 lejes pénzbírsággal sújtotta a Maros megyei tanfelügyelőséget.

A döntés ellen a tanfelügyelőség óvást emelt a közigazgatási bíróságon: ebben az ügyben született most jogerős ítélet, amely megerősítette a diszkrimináció tényét, a kiszabott bírságot azonban eltörölte.

Az elért eredményre a későbbiekben is lehet hivatkozi

„Precedens értékű Romániában ennek a jogerős végzésnek az indoklása, amely kimondja, hogy az oktatás minőségének rovására megy, ha valaki nem az anyanyelvén tanul. Erre az indoklásra más ügyekben is lehet hivatkozni. Hasznos lehet például a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) fizetéses helyeinek ügyében, ahol szintén lefaragták a magyar helyeket" - mutatott rá Asztalos Csaba.iskola

A hivatalvezető hozzátette: a táblabíróság első fokon a CNCD ellen döntött, majd miután a legfelső bíróság helyt adott a CNCD fellebbezésének és elrendelte az ügy újratárgyalását, a marosvásárhelyi táblabíróság egy másik összetételű tanácsa hozta meg a diszkrimináció tényét megállapító jogerős végzést. Ennek indoklását a napokban kézbesítették ki a feleknek.

A szüskégesnél minidig kevesebb magyar helyet biztosítanak

Horváth Gabriella, az RMPSZ Maros megyei szervezetének elnöke elmondta: ma már érettségi előtt álló végzősök azok a magyar fiatalok, akiknek a román osztályokba kényszerítése ellen 2009-ben szót emeltek.horvathgabriella

A tanárnő szerint a bírság ellen ugyan óvást emelt akkor a tanfelügyelőség, végül azonban a magyar nyolcadikosok számát megközelítő mennyiségű magyar tannyelvű líceumi helyet hirdetett meg 2009 őszén, s az azt követő években nem volt már hasonló próbálkozás Maros megyében a magyar beiskolázási keret megnyirbálására.

"Soha nem adnak éppen annyi magyar helyet a líceumban, ahány magyar nyolcadikos végez, pedig jó lenne, ha volna miből válogtni a magyar gyerekeknek is. A román líceumi osztályokban hagyományosan több a hely, mint ahányan végeznek, mert abból indulnak ki, hogy vannak olyan szakok, amelyeken nincs magyar nyelvű képzés, tehát az azt választó magyar gyerekek is kénytelenek románul tanulni" - mondta a pedagógusszövetségi vezető.

Kimaradt?