MOGYE: chartába foglalták a magyar tagozatot

Beírta a magyar tagozatot a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) működését szabályozó chartába az intézmény szenátusa. Az intézkedés részét képezte annak a román-magyar rendezési tervnek, amelyről a kormány közvetítésével egyeztek meg az évek óta szembenálló felek.1024 MOGYE

Teljesült a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) belüli román-magyar rendezési terv első három pontja – nyilatkozta Szilágyi Tibor, az intézmény egy hete kinevezett magyar rektorhelyettese. Elmondta, a szeptember 21-én elfogadott hétpontos megegyezés teljesítése azzal kezdődött, hogy az egyetem szenátusa beírta az intézmény működését szabályozó chartába a magyar tagozatot. Ezt követően módosították az egyetem választási szabályzatát, amely immár kimondja, hogy a magyar tagozat maga választja meg vezetőit.

A magyar oktatók a múlt hét elején tartották meg belső választásaikat, a szenátus pedig múlt szerdán beiktatta a magyar tagozat által jelölt Szilágyi Tibort a rektorhelyettesi tisztségbe. A törvény értelmében a magyar tagozatnak formailag három jelöltet kellett nevesítenie a rektorhelyettesi tisztségbe, de az egyetem vezetése azt a jelöltet nevezte ki, akit a magyar oktatók megválasztottak. A magyar rektorhelyettes mellett az egyetem orvosi és gyógyszerészeti karán is kinevezték a magyar dékánhelyettest.

Szilágyi szerint az eddigi megvalósítással sikerült kimozdulni a holtpontról, belefoglalták az egyetem chartájába a magyar kar létét is, ugyanakkor módosult a választási szabályzat is, ezt követően a magyar oktatók maguk jelölhetik és választhatják meg képviselőiket az egyetem szenátusába és a kari tanácsokba.1024Szilagyi Tibor

A magyar kar vezetője ezek után beleszólhat abba, hogy milyen állásokat hirdessenek meg aszerint, hogy a karon milyen tanárokra, oktatókra van a legnagyobb igény. „Ami ezután következik, az sokkal nehezebb és munkaigényesebb” – mondta a maszol.ro-nak a rektorhelyettes. Rámutatott: az oktatói utánpótlás nem csak a románokon múlik, hanem azon is, hogy a magyar kar mennyire képes alkalmazkodni, rugalmasan kezelni a lehetőségeket, illetve, hogy mit tesz lehetővé a törvény.

A feladatok között szerepel a lehetséges oktatók számbavétele, hogy kiket lehetne előléptetni, melyek a törvényes lehetőségek a magyarországi vendégtanárok meghívására, hiszen köztudott, hogy túl kevés a magyar oktató az egyetemen. Az is a megvalósítandó célok közt van, hogy a frissen végzett, egyetemi pályára készülőknek utat nyissanak a fejlődésre és az előrelépésre, általuk biztosíthatják az utánpótlást - tette hozzá az elöljáró.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetősége az intézményi autonómiára hivatkozva nem volt hajlandó életbe léptetni a 2011-ben hatályba lépett oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktus kezelési kísérlete 2012 májusában a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához vezetett. 2012 szeptember 21-én Victor Ponta miniszterelnök jelenlétében kezdődtek meg az egyetem vezetői és magyar oktatói közötti tárgyalások. Az ezek eredményeként létrejött hétpontos megállapodást Ecaterina Andronescu oktatási tárcavezető is aláírta.

Kimaradt?