Emelték a nyugdíjakat és a temetkezési segélyt

Januártól mintegy 44748 háromszéki nyugdíjasnak nő a havi járandósága. A Kovászna megyei Nyugdíjpénztár szóvivője Köllő Piroska arról tájékoztatott, hogy ettől a hónaptól 5 százalékkal nőnek a nyugdíjak. Az emelés a nyugdíjpont értékének a növelésével magyarázható: egy pont 790 lejről 830 lejre emelkedik.

A nyugdíjpénztár szóvivője ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy Háromszéken 3844 olyan idős személy van, akik korábban többnyire a mezőgazdaságban dolgoztak és januártól az eddigi 350 lej helyett 400 lejes garantált minimál nyugdíjban részesülnek. Az ő esetükben is emelkedik ugyan a nyugdíjpont értéke, de összegben nem haladja meg a garantált nyugdíj értékét, így mindannyian 400 lejt kapnak.

Háromszéken az átlag nyugdíj értéke egyébként 800 lej, mondta Köllő Piroska, aki szerint a legmagasabb nyugdíj 12000 lej, amit az igazságszolgáltatási rendszerből nyugalomba vonult bírák, ügyészek kapnak.

A Kovászna megyei Nyugdíjpénztár szóvivője arról is tájékoztatott, hogy januártól 2415 lejre emelkedik a temetkezési segély értéke. Kovászna megyében havonta 150-180 esetben igénylik a temetkezési segélyt.

Kimaradt?