Hogyan is állunk az újévi fogadalmakkal?

Szilveszterkor még tartja magát a szokás, hogy újévi fogadalmakat teszünk, nemrég megírtuk azt is, hogyan kell ezeket betartani és, hogy a Facebook alapítója is előállt eggyel. Mi is utánaérdeklődtünk annak, ígérnek-e az emberek maguknak valamit 2015-re, és ha igen, vajon betartják-e majd?

Egy sepsiszentgyörgyi diák, Melánia elmeséli, előbb a szokásos fogadalmakkal „próbálta hitegetni” magát, például, hogy jobb tanuló lesz és segítőkészebb otthon, aztán rájött, hogy ha a természete ellentétes a fogadalmakkal, akkor nem megy semmire velük. Így inkább azt döntötte el, mondja, hogy magához hű lesz, amennyire csak lehet. „Ez is épp elég nehéz feladat” – teszi hozzá.

A marosvásárhelyi András első megkeresésre azt válaszolja, nincsenek fogadalmai, később azonban azt írja nekünk, mivel épp az egyetemről ért haza, ahol megváltozott a véleménye, most már kitalált egyet. Kissé durvának hangozhat, de az ő fogadalma, hogy ezentúl mindenkit „kiüt”, aki megérdemli, azaz kellőképp felidegesíti.

Ez persze nem megy ilyen könnyen: „ma az egyik tanárnőmön kellett volna ezt a fogadalmat alkalmaznom, de az egyetemi tanulmányaim érdekében kénytelen voltam mérsékelni magam” – viccelődik hozzátéve, ez nagyon bántja őt, hiszen így ellentmondott a saját elhatározásának. „Elegem van, hogy soha egyetlen újévi fogadalmam sem tartottam be. Idén igyekszem ez ellen küzdeni.”

Csaba (Kolozsvár) filozofikusabb válaszokat ad. Nem árulja el, hogy ígért-e valamit magának, de azt kérdi, honnan tudhatná, hogy betartja-e, hiszen még csak az év elején tartunk? Aztán kiböki: évek óta nem fogad meg semmit, ehelyett „csak vágy, halvány elképzelés és még halványabb elhatározás” van, inkább elvek betartására koncentrál, mint konkrét eredményekre.

A kolozsvári Anna minden évben egyetlen dolgot fogad meg, és azt igyekszik betartani. „Így könnyebb, mintha öt-hat dologgal terhelném magam, és a statisztikát is javítja. Nem mindegy, hogy a fogadalmak húsz vagy száz százalékát vittem véghez” – magyarázza. Idén egy kutyát fog szerezni, és igyekszik minél többet foglalkozni vele, mint mondja: „évek óta vágyom erre, de csak most érzem magam érettnek a feladatra. Tavaly nem is fogadtam volna meg ilyesmit, mert elbuktam volna a feladatot”.

Kapcsolódók

Kimaradt?