Az uniós átlagnál jóval kevesebbet élünk

Románia nem jár az élen az Európai Unióban a várható élettartam tekintetében, a negyedik legrosszabb helyezést éri el a 2013-as felmérések értelmében. A svéd Gapminder Alapítvány honlapján található statisztikák azt mutatják, a legjobb EU-s eredménytől 8,5 évnyire vagyunk még, a világ összes országát vizsgálva pedig azt látjuk, a leggyengébben teljesítő országokban szinte feleannyit élnek az emberek, mint a csúcstartókban.

Bár Románia sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a rendszerváltáskor mért várható 69,5 év helyett ma már 73,8 évre számíthatunk, az Európai Unióban nem igazán büszkélkedhetünk az eredményeinkkel. Mögöttünk már csak Bulgária, Lettország és Litvánia kullog, Magyarország a maga szerény 74,6 évével szintén beelőz.

Nem szólva az olaszokról, a spanyolokról, a svédekről vagy a franciákról, akiknél természetes, hogy egy átlag állampolgár betölti a nyolcadik x-et.

Érdekes megvizsgálni azt is, hogy milyen különbségek mutathatók ki globális szinten. Az öt legrosszabbul teljesítő ország Afrikából kerül ki, a csúcstartók közül pedig kettő ázsiai, három európai. Mint látjuk, a 83,58-as eredménnyel bíró Japánban közel kétszer annyit élnek, mint az utolsó helyre került Sierra Leone-ban.

Ez viszont nem mindig volt így. Ha az alábbi ábrán megtekintjük az 1983-as év eredményeit, látható, melyik országokban romlott a helyzet három évtized alatt, és hol javult.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?