Így alakult száz év alatt a várható élettartam (INFOGRAFIKA)

A svéd Gapminder Alapítvány felmérései alapján mutatjuk be, hogyan változott a Romániában várható átlagos élettartam az utóbbi évszázadban. Jól kimutatható, melyek voltak azok az évtizedek, amelyekben stagnált vagy időnként csökkent ez a szám, a világháborúk hatása szintén megérződött a 20. században.

Romániában 1800-tól 1917-ig a 35,7 évet határozták meg mint a születéskor várható átlag élethosszt, az 1918-as év pedig – mint számos más országnál – ennél rosszabb eredménnyel kecsegtetett: Romániában 26,4-re csökkent, míg Magyarországon 41,3 év volt az átlag.

A különböző korszakokat külön érdemes vizsgálni. Első körben az 1919-től 1946-ig tartó időszakot mutatjuk be, hiszen ezen év novemberében vette át a hatalmat a Román Kommunista Párt. Jól kimutatható egy folyamatos emelkedő tendencia, amit aztán megtört a világháború, de nem végleg.

A következő korszakot a Román Kommunista Párt hatalomra kerülésétől mutatjuk be 1965-ig, amikor a Ceaușescu-éra kezdődött meg. Ebben a rövid periódusban is emelkedés tapasztalható, az átlagos várható életkor tíz évvel nőtt meg.

A Ceaușescu-korszakban, mint látható, jelentős változás nem állt be, minimális javulásról beszélhetünk, de korántsem arról a mértékű fejlődésről, amit az előző évtizedek hoztak.

Emelkedést az 1989-as forradalom utáni korszak hozott el ismét, a következő adatok 1990 és 2013 között mutatják, mire számíthat egy romániai lakos:

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?