Hatalmas tömeg énekelte a himnuszt Szentgyörgyön

Óriási tömeg gyűlt össze péntek délután Sepsiszentgyörgy főterén, hogy himnuszénekléssel tiltakozzon a prefektusi himnuszbüntetés ellen.

„Az első napokban megmutattuk, hogy bátrak vagyunk, ma megmutattuk, hogy sokan és erősek vagyunk, és a továbbiakban meg kell mutassuk, hogy kitartóak vagyunk”, mutatott rá Bálint József. A magyar himnusz elénekléséért megbírságolt MPP sepsiszentgyörgyi elnöke arra utalt, hogy a tiltakozó akció első napján, hétfőn még száz ember gyűlt össze a prefektus ablaka alatt, majd a rá következő napokra a tömeg több százasra, majd több ezresre növekedett.

Pénteken már mintegy 5000 ember vonult a Szabadság térre, hogy gyertyát gyújtva, magyar és székely zászlókat magasba tartva elénekelje a magyar himnuszt. A tiltakozó akció kezdeményezői két darab 250 méteres magyar és székely zászlót kivonva a város két végéből indulva, fúvósok és huszárok kíséretében toborozták az embereket, így a város központjába érve a tömeg megtöltötte a Szabadság teret.

A prefektúra épülete előtt felállított pódiumon református, katolikus, unitárius és evangélikus lelkészek mondtak igét és imát, majd Kató Béla az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke beszélt. Rámutatott, hogy ha karácsony előtt a székelyek nem a családban és templomban készül az ünnepre, hanem az utcára vonul, akkor nagy baj van! A református püspök egy zsoltárból idézve kifejtette: „torkig vagyunk a gyalázattal, torkig vagyunk az elbizakodottak gúnyolódásával, a gőgösök gyalázkodásával”.

Ezt követően Gazda Zoltán a Székely Nemzeti Tanács Sepsiszéki elnöke magyar nyelven olvasta fel a sepsiszentgyörgyi tiltakozók petícióját. „Elfogadhatatlan hogy Románia kormánya arra használja a hatalmat, hogy elnémítsa, megsemmisítse a kisebbségeket. Az a magatartás, amely üldöz egy kisebbségi nyelvet és szimbólumot, börtönnel fenyegeti a kisebbségi vezetőket, visszaállamosít és uszít az erdélyi magyarság ellen, nem méltó ahhoz a Romániához amely 25 éve lerázta magát a diktatúra láncait és a jogállamiság mellett tette le a voksát”.

A székelyföldi magyarok nevében megfogalmazott és a román kormánynak szánt petíciót román nyelven Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök, angol nyelven pedig Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat háromszéki vezetője olvasta fel. Tamás Sándor ugyanakkor maga mellé szólította a színpadra Bíró Zsoltot az MPP országos elnökét, és Váncsa Albertet az EMNP sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselőjét. A tömeg többször is elénekelte a magyar himnuszt, majd végezetül a székely himnuszt is. A valamivel több mint egyórás eseményt követően mindenki békésen hazament.

A himnuszéneklő akció viszont folytatódik. Szombaton 11 órára a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkba felállított óriás székely zászlóhoz várják a csatlakozókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?