Meghatároztak a váradi adókat és illetékeket

Nagyvárad önkormányzati képviselőtestülete csütörtökön megtartott decemberi ülésén tizenöt igen és négy nem szavazattal elfogadta a jövő évi adókat és illetékeket, a hattagú RDMSZ frakció tartózkodott a voksoláskor.

A tervezethez három módosító javaslatot tettek a tanácstagok, ezek mindegyikét elvetették. Elsőként a szociáldemokrata párti (PSD) Doina Bunea javasolta, hogy őrizzék meg az ingyenességet a nyugdíjasoknak a várad-őssi strandon, azonban Liviu Andrica, a Közterület-kezelő Zrt. vezetője elmondta, hogy a strand 25 százalékos veszteséggel működik, ezért vonták meg a kedvezményt,  a nyugdíjasok pedig hat lejes belépőt illetve 80 lejes havi bérletet  vásárolhatnak ezentúl.

Huszár István RMDSZ-es tanácstag két módosító javaslatot ismertetett, az első az volt, hogy 3,5 százalék helyett mindössze 2,5 százalékkal emeljenek adót, a várható inflációt ennyire becsülik, és azt javasolta, hogy ne kelljen adót fizetniük azoknak a  non-profit szervezeteknek, akik kereskedelmi célra adnak bérbe helyiségeket, mivel így több pénzt fordíthatnak szociális tevékenységre.

Eduard Floare gazdasági igazgató elmondta, hogy a Pénzügyi Törvénykönyv előírásait követik, ugyanis azoknak az önkormányzatoknak, akik nem évente igazítják adóikat az infláció mértékéhez, háromévente kell ezt megtenniük, és más, Váradhoz hasonló városok is hasonló mértékben emeltek. Szerinte, ha egy civil szervezet igazolja, hogy a bevételét teljes egészében  szociális célokra fordítja, akkor részesülhet adókedvezményben. Erre Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezető megjegyezte, hogy Váradon amúgy is magasak a helyi adók és illetékek, ezért fenntartják a 2,5 százalékos emelésére vonatkozó javaslatokat, a tanácstagok azonban mindhárom módosítást leszavazták.

Nagyváradon tehát 2015-ben a magánszemélyek épületadóját 3.5 százalékkal emelik, a jogi személyek esetén egy százalék a növekedés, ha az épületet az elmúlt három évben újra felértékelték, húsz százalék, ha az épületet nem értékelték fel újra az elmúlt három évben, ha pedig az elmúlt öt évben sem, negyven százalékos épületadó-növekedéssel számolhatnak.

Nonprofit szervezetek és egyházak épületeinek a fentiek szerint egy, tizenöt, illetve harminc százalékos adóemeléssel kell számolniuk. Magán és jogi személyeknek Nagyvárad belterületén egyaránt 3,5 százalékkal nő az építkezési területekre kivetett adója, a más rendeltetésű területeké nem változik. A külterületek adója ugyancsak 3,5 százalékkal nő, s ugyanennyivel emelkedik a gépjármű adó is a 12 tonnánál kisebb súlyú járművek, az utánfutók és a vízi járművek esetében, a 12 tonna fölötti súlyú járművek adóját nem módosíthatják, itt a 2011/125 számú kormányhatározatban foglaltak maradnak érvényben.

A fúrásokra és kitermelési engedélyek kibocsátásra kirótt adó 9,75 százalékkal, a kioszkok építésére szóló engedélyek adója 3,5 százalékkal emelkedik, de változatlan marad például a közélelmezési egységek működési engedélyének, vagy egyes kereskedelmi tevékenységeknek az adója.

Kimaradt?