MPP

Ismét himnuszt énekeltek a szentgyörgyi prefektúra előtt

A magyar-himnusz éneklő akció második napjára, keddre meg három-négyszereződött a Sepsiszentgyörgyön, a prefektúra előtt összegyűltek száma. Több mint 400-an énekelték el többször is a magyar nemzet himnuszát Marius Popica ablaka alatt, így tiltakozva az ellen, hogy a prefektus 5000 lejes bírságot szabott ki a Magyar Polgári Pártra himnuszéneklés miatt.

Az összegyűltek között láthatólag voltak, akik részt vettek már az első napi himnuszéneklésen is, de jöttek emberek a környező településekről, és sok volt közöttük a fiatal is. Volt, aki székely vagy magyar zászlót lobogtatott és volt, aki a magyar himnusz keretbe foglalt szövegét emelte magasra, illetve egy férfi a 89-es rendszerváltáskor ismerté vált Valeriu Sterian forradalmi dal szövegét - „Doamne, vino doamne, să vezi ce a mai rămas din oameni!” - írta fel egy fekete zászlóra.

A magyar himnusz botránya egy táborba terelte az összes magyar politikai szervezetet, a sepsiszentgyörgyi esemény helyszínén egyaránt jelen voltak az MPP, RMDSZ, EMNP és SZNT háromszéki vezetői, polgármesterek, és önkormányzati képviselők. A magyar-himnusz éneklő akció kezdeményezője, Bálint József, az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke lapunk érdeklődésére rámutatott: természetes ez az összefogás, hiszen ez minden erdélyi magyar ügye, mert fáj nekünk, hogy nemzeti himnuszunkat bántják. „Ez a tiltakozó akció olyan, mint egy eldobott hógolyó, egyre nagyobb lesz”, mondta Bálint József.

„Többen voltunk, mint tegnap, és sokkal kevesebben, mint leszünk holnap”, mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki szerint ez egy folyamat része, amelynek a vége az kell legyen, hogy Bukarestben megértsék, hogy az erdélyi magyar nemzetközösség és román állam viszonyát új alapokra kell helyezni. „Bukarestben félnek az igazságtól, félnek az 1989-es igazságtól, a 1918-as igazságtól és a mindennapok igazságától is, attól, hogy mi itt szülőföldünkön élünk, s nem fogunk megijedni attól, hogy megbüntetnek. Minden nap többen leszünk, megmutatjuk, hogy nem lehet ezt az országot nélkülünk újratervezni és nem lehet olyan országot építeni, ahol az erdélyi magyarokat másodrangú állampolgárként kezelik”, nyilatkozta Antal Árpád.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei elnöke Benedek Erika rámutatott: a nemzeti himnusz köztéren való eléneklésnek tiltása nemzeti identitásunk elleni támadás, akár Erdélyben élő magyarként, akár magyar állampolgárként értékeljük a helyzetet. E tiltás nem egyeztethető össze az együtt élő nemzetek kölcsönös tiszteletén alapuló transzilvanizmus eszméjével, de a nemzetközi joggyakorlattal sem. 25 évvel a rendszerváltás után elfogadhatatlan egy ilyen hatalmi intézkedés, amely az 1989 előtti idők szellemét idézi.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat háromszéki Szervezete angol nyelvű levelében felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét Marius Popica prefektus magyarellenes túlkapásaira, arra is kitérnek, hogy 2013-hoz képest jelentősen romlott a helyzet, hiszen a prefektus most már nemcsak a magyar feliratokat és a székely zászlót üldözi, hanem a magyar himnuszt is, és 5000 lejes büntetéssel sújtja azokat, akik eléneklik.

Kapcsolódók

Kimaradt?