Nem találnak haza a román autósok Magyarországról

A román és a magyar külügyhöz, illetve Magyarország bukaresti nagykövetségéhez fordult egy román politikus azzal a kéréssel, hogy a magyarországi hatóságok helyezzenek el sűrűbben a román országhatár felé irányító útjelző táblát a Budapest-Szatmárnémeti közötti úton.

Dorin Dobra besztercei szenátor szerint nagyon sok román autós panaszkodik arra, hogy képtelen hazatalálni Magyarországról, mert az M3-as autópálya, illetve a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei utak mentén semmilyen információt nem kapnak a helyes irányról.

A politikus a román külügyhöz írt interpellációjában azt írja: a Szatmár megyei román határállomást Budapesttel összekötő, 200 kilométeres M3-as sztrádán egyetlen egy útjelző tábla mutatja az irányt Románia, illetve a romániai városok felé. Az M0-son is csak két ilyen tábla van. „Ezzel szemben Ukrajna és Szlovákia irányába több útjelző tábla is eligazítja az autósokat. Ezt a hiányosságot nincs szándékomban értelmezni, csak fel szeretném hívni rá a figyelmet” – fogalmaz a szenátor.

A román külügyminisztérium már válaszolt is Dorin Dobrának. E szerint a bukaresti magyar nagykövetség már felvette a kapcsolatot a magyarországi Nemzeti Közlekedési Hatósággal (NKH), és Budapest ígéretet tett a hiányosság pótlására. Hamarosan a magyarországi hatóság válasza is megérkezett.

„Felülvizsgáltuk a teljes autópálya-hálózatunk útjelző tábláit. Úgy döntöttünk, hogy „RO” jelzésű táblákat helyezünk a M3-as teljes hosszában, illetve az összes fontosabb sztrádakereszteződésnél: M0-M31, M31-M3, M3-M35. Meggyőződésünk szerint ezzel az intézkedéssel hozzájárulunk ahhoz, hogy a romániai autósok könnyebben eljussanak úti céljukig” – válaszolta az NKH.

Kimaradt?