Román-francia egyezség: elismerik az okleveleket

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter és Philippe Gustin francia nagykövet csütörtökön aláírták azt az egyezményt, amely szerint a két ország kölcsönösen elismeri egymás felsőoktatási okleveleit.

A dokumentum a parlament jóváhagyása után lép érvénybe és az alapképzésű, mesteri és doktori diplomákra egyaránt érvényes. „Eddig csak egyetemek közötti megállapodások léteztek, de az egyezmény megkötésével a két ország valamennyi (akkreditált és államilag elfogadott) felsőfokú intézménye számára kötelezővé válik a diplomák elfogadása" – fogalmazott Andronescu.60622844.jpg

Hozzátette: mindhárom képzési fokozatban Franciaország fogadja a legtöbb romániai diákot, az országban pedig több olyan kutatás és egyéb tudományos munka zajlik amelyen közösen dolgoznak román és francia tanárok, szakemberek.

Az oktatási miniszter szerint az általa vezetett tárcának az a célja, hogy minél több nemzetközi kapcsolata legyen, a külföldi diákok pedig szívesen jöjjenek tanulni Romániába, ugyanis ezeket a tényezőket is figyelembe veszik az egyetemek rangsorolásakor.

Andronesu közölte: Romániában nagy számban tanulnak franciaországi diákok, főleg az orvosi egyetemek iránt nagy az érdeklődés. „Tudomásom szerint mintegy 1 500 francia hallgató tanul az egyetemeinken. A Romániában szerzett orvosi okleveleket Franciaországban is elfogják, és mivel orvoshiánnyal küszködnek a romániai orvosok is könnyen el tudnak ott helyezkedni" – mondta a miniszterasszony.

Kimaradt?