Kaszárnyákká változnak a romániai iskolák?

Egyre gyakoribb jelenség az iskolákban a diákok közötti késelés, verekedéssé fajuló vita, a szülők diákok közötti önbíráskodása – ezeket szeretné korlátozni Ecaterina Andronescu oktatási miniszter az iskolai rendszabályok szigorításával. A tárcavezető elképzelései szerint tanítás ideje alatt zárva tartanák az intézmények kapuit, és az idegeneket – még a szülőket is – csak kíséret mellett engednék be az épületbe.ea

A marosvásárhelyi elemi és középiskolái közül többen is megelőzték a törvényt, kapuik délelőttönként zárva vannak, a diákok csak engedéllyel távozhatnak a tanítás ideje alatt. Ha idegen látogatna a tanintézménybe, a kapusnál igazolnia kell magát, illetve meg kell indokolnia, hogy hová megy, kivel akar találkozni.

A Bolyaiban megelőzték a törvényt

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban hosszú évek óta zárják a bejárati kaput, a tanulók nyolcra bemennek az iskolába, és csak az órák végeztével távozhatnak. Horváth Gabriella helyettes iskolaigazgató szerint ez elsősorban azért alakult így, mert a gyerekek különböző kifogásokkal próbáltak kijutni az iskola területéről, főleg tízórai vásárlásra és feladatlapokat sokszorosítására hivatkoztak.

„Most már nincs ilyen, a szabályt mindenki ismeri, három büfé is működik az udvaron, ha kiflit, vagy egyebet akar vásárolni a diák tízóraira, nem kell kilépnie a kapun. Aki fénymásolni szeretne, azt sem engedik ki, hiszen a tanárok legkevesebb egy nappal korábban jelzik, ha erre szükség lesz" – mondta a maszol.ro-nak az aligazgatónő.hg

Az idegenek is úgy jutnak be, ha a portán személyigazolvánnyal jelentkeznek, és megmondják, hogy kit keresnek. A kapus az igazgatóságra vagy a titkárságra telefonál, ha az illetékes az intézményben van, akkor lemegy a portához. „Ha esetleg korábban tudom, hogy valaki érkezik hozzám, akkor készülök és lemegyek, vagy szólok a kapusnak, hogy hamarosan érkezem" – magyarázta Horváth Gabriella.

A vezetőségnek az intézményen belül nincs tudomása agresszív viselkedésről, bár iskolán kívül a diákok közötti dulakodás gyakori jelenség. „Nem hiszem, hogy a mi diákjaink rendetlenkednek az utcán. Itt olyan szigorú szabályok vannak, amitől a frissen ideérkezők meg szoktak lepődni. Aztán megszokják és alkalmazkodnak, tudják, hogy ez csak így működhet" – fogalmazott az iskola aligazgatónője.

A bejáratot belül is, kívül is kamerákkal látták el, így megfigyelhetők a kapun belépő és a bejárat előtt tartózkodó személyek, ellenőrizhető bármilyen rendbontás vagy szabályszegés.

Az előírások korlátozhatják az agresszivitást

„Az iskolában mindenképp hasznosak a szigorú szabályok, amelyeket, ha a gyerek elfogad, nem is próbál agresszíven viselkedni, hiszen tudja, hogy azért büntetés jár, nem tekintenek el tőle, nem úszhatja meg a kihágásokat" – magyarázta Simon Gabriella pszichológus. Hozzátette: minden esetben következetesnek kell lenni, a diákkal vagy a szülővel szemben, nem szabad hagyni, hogy önbíráskodás történjen.bolyai oldalso bejarat

A szakember szerint pontosan meghatározott szabályokkal, a korlátok következetes betartatásával részben visszaszorítható az agresszív viselkedés. Természetesen ehhez szükséges a család segítsége, a szülő példaértékű viselkedése, a gyerek magatartását tapasztalatai, és akár a verbális erőszak is befolyásolhatja.

A szigorításoknak számos előzménye van

A szabályok bevezetésének egyik előzménye, hogy a hét elején a Bukarest melletti Voluntari településen egy kilencedikes diákot késsel lábon szúrt három fiatal egy lány miatt kialakult konfliktusban. Október 8-án a fővárosi 4. kerületben egy anyuka látogatott el az iskolába, ahol elégtételt vett lánya osztálytársnőjén a diáklány kórházba került sérülései miatt. Az áldozat korábban tornaórán bántalmazta osztálytársát.dacia gimnazium

Október 4-én egy 18 éves Teleorman megyei diákot szállítottak kórházba súlyos sérüléssel, miután szünetben megkéselte pszichés gondokkal küszködő osztálytársa. Egy korábbi incidens szeptember 28-ról 29-re virradóra történt, amikor egy 16 éves bukaresti diákot halálosan megkéselt 17 éves barátja. Hivatalos források szerint a tettes egy viccelődésből kiindult dulakodásban véletlenül szíven szúrta ismerősét. Az idei tanév megkezdése óta meglepően sok iskolai incidensről számolt be a sajtó.

Kimaradt?