Hiperaktív gyerekek: az iskolák fekete bárányai?

Az ADHD-s (attention deficit hyperactivity disorder – figyelemzavaros hiperaktív) gyerekek zajosak, impulzívak ezért a pedagógusok gyakran megpróbálják őket távol tartani az átlagos diákoktól, szakemberek szerint viszont a többiekkel egy osztályban volna a helyük. Hosszú évek óta a HIV fertőzött diákokat a szülők nyomására kizárták az osztályokból, jelenleg a ADHA-val diagnosztizált, illetve az autista spektrumzavarral küszködő gyerekek is ugyanebben a helyzetben vannak.

Ahelyett, hogy segítenék ezen gyerekek beilleszkedését, az iskolák „negatív elemként" kezelik őket, és az intézményvezetők arra törekszenek, hogy kizárják őket a tanórákról – vélekednek az érintett szülők.

A pedagógusok és szülők harca

„Az igazgatónő azt mondta, addig nem fogadják be fiamat az órákra, amíg nem oldja meg a problémáját. Tudom, hogy viselkedési zavara van, de ez nem annyira súlyos, hogy kizárják" – nyilatkozta az Evenimentul Zilei napilapnak egy előkészítős gyerek édesapja, aki az osztály „fekete báránya" lett.

A szülő elmondta: a gyerek gondjai már az óvodában elkezdődtek, mindig nyugtalan volt és csak nehezen tudott odafigyelni. „Szerencsénk volt, mert az óvónénije pszichológiai képzettséggel is rendelkezett, de itt az előkészítőben egy fiatal, tapasztalatlan pedagógusra van bízva" – panaszolta a férfi.kisiskolas2

A bukaresti 196-os iskola igazgatónője azonban tagadta, hogy megtiltotta volna a kisfiúnak az órák látogatását, de úgy véli: egy „nyugtalankodó" gyerek felborítja az osztály egyensúlyát.

„Szeretném látni, hogy valamilyen kezelésre jár a gyerek és nem hagynak mindent a mi gondjainkra" – fogalmazott az igazgatónő. Szakemberek szerint viszont a pedagógusok is ugyanannyira felelősek, mint a szülők.

„A hiperaktív gyerekeknek az iskolában kell maradniuk, de olyan pedagógusokra van szükségük, akik tudják hogyan fegyelmezzék őket" – mondta Bogdana Bursuc pszichológus, aki szerint a rosszaságot, a figyelemzavart és az autizmust gyakran nem különböztetik meg.{loadposition otp}

 A törvény a hiperaktív gyerekek oldalán áll

„Ha a pszichoszociális teszt azt mutatja, hogy a gyerek meg tud felelni az iskolai követelményeknek akkor integrálni kell őt, visszaélés volna kizárni az iskolákból. Azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy előzetesen tárgyaljanak az iskola vezetőségével és a pedagógusokkal" – nyilatkozta Adela Tarpan, a Romanian Angel Appeal képviselője.

A civil szervezet autista gyerekekkel is foglalkozik. Ha az iskolák vezetősége nem hajlandó az együttműködésre a szülők a megyei tanügyi munkaerő- és tanácsadó központhoz (CJRAE), az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) vagy a szakterületen illetékes civil szervezetekhez, illetve a Jogi Erőforrás Központhoz (CRJ) fordulhatnak segítségért.

Kimaradt?