Háromszéken már lopják a fenyőfákat

Karácsony előtt közel egy hónappal, már lopják a fenyőfákat Háromszéken.

A rendőrség már több személyt is tetten ért karácsonyfalopáson, mondta Tóth Zsigmond. A Kovászna megyei rendőrség szóvivője szerint a zágoni rendőrök négy tolvajt azonosítottak, akik 32 karácsonyfának szánt fenyőfát szállítottak hazafele. A fenyőfákat elkobozták a tettesek ellen eljárást indítottak.

A maszol.ro értesülése szerint vannak, akik már hetekkel karácsony előtt megpróbálkoznak fenyőfát lopni az erdőből, arra számítva, hogy a rendőrség még nem annyira éber, mint karácsony tájékán. Ezeket a fákat hűtőkamrában tárolva tartósítják, viszont amint meleg szobában helyezik el, azonnal elhullatják majd tűleveleiket.

A rendőrség figyelmeztet, hogy november 15 és december 31-e között megnő a fenyőfák eszmei értéke. Ebben az időszakban egyetlen fenyőfa ellopása is bűncselekménynek minősül, és hat hónaptól tizenhat évig terjedő börtönnel büntethető. Emellett a karácsonyfa engedély nélküli kivágásáért, szállításáért vagy forgalmazásáért magánszemélyeket 2000 és 5000 lej közti összegre, jogi személyeket 10.000 és 25.000 lej közti összegre büntetik. A háromszéki rendőrség az erdészekkel közösen ebben az időszakban razziákat szervez a falopás megakadályozása érdekében.

Kimaradt?