Vasárnap ünnepi fénybe öltözik Sepsiszentgyörgy

Ötéves hagyomány szerint Advent első vasárnapján a Sepsiszentgyörgy központjában felállított hatalmas adventi koszorún meggyújtják az első gyertyát, és felkapcsolják a város karácsonyi díszvilágítását.

A Szabadság téren, a Tamási Áron színház előtt felállított adventi koszorú első gyertyáját Antal Árpád polgármester gyújtja meg vasárnap 19.30-kor, majd a lángot továbbadva az ünnepségen részt vevő városlakók is meggyújtják saját gyertyáikat. Az ünnepség keretében felkapcsolják a város téli díszvilágítását, majd karácsonyváró zenés-verses előadást mutatnak be óvodások, iskolások és helyi zenészek.

Az ünnepi program a Mikes Kelemen Líceum diákkórusának, a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella kórusának, Bartos Barna művészetis diáknak, a Csipike óvoda Angyalhang kórusának, valamint Vékony Kittinek és Bodor Rolandnak, a Nicolae Colan Általános Iskola tanulóinak részvételével valósul meg. Az este áldással és közös énekléssel zárul. A város idén is forró teával és mézeskaláccsal kedveskedik gyerekeknek és felnőtteknek, az ajándékozásnak ez a formája is évek óta részét képezi a meghitt közös ünneplésnek.

Felkapcsolják a karácsonyi fényeket

Ugyancsak hagyománnyá vált, hogy Advent első vasárnapján, a közös ünnep alkalmával kapcsolják fel a városban a karácsonyi fényeket. Az önkormányzat évről évre bővíti a feldíszített helyek számát, így idén 27 helyszínen helyeztek el díszkivilágítást: összesen nyolc utcát, öt teret – köztük a frissen felújított Kálvin teret –, tíz épületet vagy épület előtti teret díszítenek fel és természetesen az Erzsébet park, valamint az Andrei Şaguna park is fénybe borul esténként.

Az önkormányzat ugyan minden évben valamennyit újít a meglévő világításon, de nem tartja célravezetőnek a teljes fényrendszer lecserélését, ezért évek óta a meglévőt bővítik. A város központjában idén 12 méteres karácsonyfát állítanak fel.

A sepsiszentgyörgyi karácsonyi vásárt idén december 18-24. között szervezik. A megszokottól eltérően új helyszínen rendezik be, a volt Bodok Szálló előtt frissen felújított parkolóban alakítják ki a vásárt. Az ősz folyamán többször is tartottak ott már vásárt és megfelelő helyszínnek bizonyult. A karácsonyi vásárban a kereskedőknek és civil szervezetek könyvet, kézműves és iparművészeti termékeket, ajándéktárgyakat kínálhatnak.

 

Kimaradt?