Sztrájkba fognak a romániai autószervizek a biztosítások miatt

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) által elkövetett visszaélések, valamint a biztosítótársaságokkal szemben tanúsított elnéző magatartás miatt tüntetnek autószervizek (tulajdonosok, alkalmazottak közösen) december másodikán.

Cristian Muntean, a szervizeket tömörítő országos szövetség (ASSAI) elnöke kifejtette: mindazokat várják a megmozdulásra, akiket feldühít a kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) indokolatlan drágítása, akiknek nehezen vagy egyáltalán nem biztosították a jogos kártérítést, valamint akik gyökeres változást akarnak a romániai biztosítási piacon.

A szövetség közleményben jelezte, hogy a kötelező gépjármű-biztosítás „indokolatlan és ellenőrizetlen” drágításának azonnali felfüggesztését követelik az ASF vezetőitől. Az autószervizek emellett a biztosítási piac szigorítására a pénzügyi felügyelet által nemrég bevezetett szabályozás visszavonását is sürgetik. Meglátásuk szerint az előírások csökkentik a kárvallott autótulajdonosok védelmét, megszüntetik a gépkocsijavító műhelyek közötti tisztességes versenyhelyzetet, és lehetőséget adnak a biztosítótársaságoknak arra, hogy alulbecsüljék a kár valós értékét.

Az egyesület emellett arra is felszólította a pénzügyi hatóságot, vonja vissza az Astra és a Carpatica társaságok működési engedélyét az RCA-piacon, mivel a vállalkozások nem tesznek eleget a fizetőképességre vonatkozó jogszabályoknak, emiatt gyakorlatilag hónapok óta illegálisan tevékenykednek.

Mint ismeretes, a kötelező gépjármű-biztosításra vonatkozó előírások január elsejétől módosulnak. Az ASF a piac átláthatóvá tételével és a biztosítottak védelmével indokolta az intézkedések bevezetésének szükségességét. Az egyik előírás szerint a biztosítótársaságok januártól az RCA-szektorban jegyzett deficitet nem fedezhetik más jellegű kötvények után befolyt összegekből, illetve a kártérítéseket is csak a kötelező biztosítások értékéből fizethetik ki, a hiányt így kizárólag a díjszabások emelésével tudják betölteni. A Capital elemzése szerint a szabályozás nyomán a kötvények átlagosan 30 százalékkal drágulnak, de a nagyobb társaságok esetében az áremelkedés akár 70–80 százalékos is lehet. 

Kimaradt?