Egérinvázióra panaszkodnak a gazdák

Ellepték az egerek a háromszéki mezőket. A gazdák terményeiket féltik, máris óriási a kár. A Kovászna megyei Cukorrépa-termesztők egyesületének becslése szerint a rágcsálók 600.000 euróra tehető kárt okoztak a parcellák szélein felhalmozott cukorrépában.

Háromszéken a szakemberek válságtanácskozást tartottak, de a Mezőgazdasági Minisztérium jóváhagyására van szükség az egérinvázió megfékezésére. Könczei Csaba, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint abban állapodtak meg a Környezetvédelmi Hivatal, a Növényvédelmi Igazgatóság, a Halász-Vadász Egyesület és a vegyszerforgalmazók, hogy a szaktárca ideiglenes jóváhagyását kérik ahhoz, hogy a jelenleg raktárokban használatos rágcsálóirtó szereket használhassák a mezőkön is. Ezek ugyanis kevésbé kártékonyak a vadállományra, és nem csak engedéllyel rendelkező személyek szórhatják, ahogyan az a jelenleg mezei használatra alkalmazható szerek esetében történik.

Könczei Csaba szerint az egérinvázióhoz hozzájárult az elmúlt tél alacsony hőmérséklete, mivel sok rágcsáló átvészelte a hideg évszakot, és tavasztól őszig mértéktelenül elszaporodtak. A háromszéki mezőgazdasági szakember szerint a mezei pocok rendkívül szapora állat. Egy egérpár tavasztól őszig 6-7 generációnyit szaporodik, így utódaik száma elérheti a 13.000-et is.

A háromszéki gazdák aggódnak, mert jelenleg főként a mezőn felhalmozott cukorrépát dézsmálják az egerek, de a frissen vetett búzában és repcében is kárt tettek, de amint megszűnik ez az élelemforrás bevonulnak a településekre, növény raktárakba, lakások padlásaira, ezért mihamarabb összehangolt egérirtásra lenne szükség. Könczei Csaba szerint a hideg és esős időjárás megfékezné a rágcsálók szaporodását.

Kimaradt?