Háromszéken megkezdték az almaosztást

Kovászna megyében a tanév hátralévő 86 napján 20 505 gyerek kap almát – az Alma Program közbeszerzési eljárását a bikfalvi Pan Abacs Kft. nyerte meg.

November 24-től lépett érvénybe a szerződés, amelynek értelmében a háromszéki iskolások a tej és kifli mellé naponta almát is kapnak – a tanév során összesen 1 763 430 darabot.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az Alma Programmal kapcsolatban elmondta: „Azt szerettük volna, ha a háromszéki iskolákban helyi almát tudunk adni, ám ennek elsősorban az idei gyatra almatermés volt az akadálya. Ha az nem is volt lehetséges, hogy helyi termelőktől szerezzék be az almát, örvendünk annak, hogy helybéli vállalkozó szerezte meg a megbízást. Az önkormányzat erre a programra 652 278 lejt fordít."

Mint mondta, több olyan eset is van, amikor a gyerekek az iskolai tejen, kiflin és almán kívül alig jutnak ételhez. Azonban ennél is fontosabb, hogy a hátrányos helyzetű a gyerekeken ezen túlmenően is tudjunk segíteni. Most, amikor a következő évi költségvetést tervezzük, azt a célt tűztük ki, hogy a háromszéki gyerekekkel foglalkozó civil szervezetek számára nagyobb keretet tudjunk nyújtani, mint az elmúlt évben, még akkor is, ha ez komoly anyagi erőfeszítést igényel.”

Az Alma Program keretében előkészítős, illetve I-VIII. osztályos diákok kapnak naponta almát. Az elmúlt tanévekhez hasonlóan Kovászna Megye Tanácsa jövőre is versenyt hirdet alma témában – korábban kisfilmeket, illetve képregényeket készítettek az iskolások, akik a tanintézmények számára laborfelszerelést nyertek.

Kimaradt?