Az Emberi Erőforrás Operációs Programról tájékoztattak Váradon

A 2014–2020-as Emberi Erőforrás Operációs Programról (POCU) tájékoztattak ma délelőtt az Észak-Nyugati Regionális Foglalkoztatási és Társadalmi Integrációs Paktum Titkárságának (PROIS-NV) képviselői a nagyváradi városházán. A tájékoztatót a  Nagyváradi Metropolisz Övezet szervezte.

A 2007–2013-as időszakra elkülönített 3,467 milliárd eurónál valamivel többet, 3,6 milliárd eurót szánnak a 2014–2020-as időszak programjaira.

A programot Silviu Ispas, a PROIS-NV ügyvezető igazgatója ismertette. Mint elhangzott, a program célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, 11 fő irányvonala van, ezek mindegyikét támogatja az állam is. A fő irányvonalak között szerepel például kutatás és az innováció támogatása, a kisvállalkozások versenyképességének növelése, a környezetvédelem stb.

A váradi tájékoztatón a 11-ből három fő témát, a foglalkoztatás növelését és a munkaerő mobilitásának támogatását, a társadalmi beilleszkedés javítását, a szegénység leküzdését és az oktatásba való befektetést, valamint az élethosszig való tanulást taglalták. 

A program újdonságai között szerepel többek között az úgynevezett Munkahelyet a fiataloknak (YEI) kezdeményezésre elkülönített alap ott, ahol a fiatalok munkanélkülisége 25 százaléknál nagyobb (Románia központi, dél-keleti és dél-havasalföldi részén), a saját vállalkozások létrehozásának bátorítása; a hátrányos helyzetű közösségek tagjai, például a roma közösség számára hozott intézkedések; a közösségek életét érintő oktatási, szociális, egészségügyi stb. projektek hangsúlyozott szerepe.

A programban szerepel a fiatalokat célzó munkahelyteremtés mellett a 16–25 év közöttiek helyzetének javítása, és általában a munkahelyteremtés a különböző kategóriába tartozók (fogyatékkal élők, 55–64 év közöttiek stb), a társadalmi beilleszkedés elősegítése és a szegénység leküzdése, a helyi fejlesztésekben a közösségi felelősségvállalás, az oktatás és a képességek fejlesztésének támogatása is.

Kimaradt?