Lázadoznak a csíkpálfalviak az aszfaltozás módja miatt

Túl magas lesz az út – ezzel az indokkal kérték a november 13-án elindított aszfaltozási munkálatok leállítását Csíkpálfalva lakói, egy héttel a kezdés után. A községen áthaladó 123E jelzésű megyei út másfél kilométeres, delnei szakaszának építkezése csütörtök délután szünetelt, ám a lakossággal történt egyeztetés után pénteken már újra dolgoztak a munkagépek.

A Hargita megyei Csíkpálfalva község néhány lakója azt sérelmezte, az aszfaltozással annyira megnövekszik majd az út szintje, hogy az esővíz be fog folyni a portákra, sőt be is lehet majd látni az utcáról az udvarokra. Akadt, akit a munkagépek zaja zavart, ezért kérte a munkálatok leállítását. Hat kamion zúzottkő érkezett az alap elkészítéséhez, ezt egy távolabbi szakaszon terítették le a konfliktus miatt.

Barti Tihamér, Hargita Megy Tanácsának alelnöke, valamint Ferencz Csaba, a település polgármestere is a helyszínre sietett csütörtökön, hogy tájékozódjon a lakosok problémáiról.

„Két éve Hargita Megye Tanácsa készíttetett egy tervet erre az útszakaszra a törvények, előírások alapján. Az út szélességét, vastagságát törvény szabályozza, attól eltérni nem lehet. Ugyanakkor a lakók valós problémákkal rendelkeznek, ezeket nem hagyhatjuk figyelmen kívül, meg kell hallgatnunk és reagálnunk kell rájuk“ – hangsúlyozta a megyei tanács alelnöke.

Barti Tihamér elmondta, idén kormányzati forrásból 1,2 millió lejt kaptak ennek a másfél kilométeres útszakasznak az aszfaltozására, ám ha nem akarják a pénzt elveszíteni, még ebben az évben be kell fejezni a munkálatokat. Ugyanakkor további 1,4 millió lejt sikerült megszerezni ezen szakasz folytatására, ám ehhez is előbb be kell fejezni az első szakaszt.

A lakókkal egyébként az építkezés megkezdése előtt többszöri egyeztetés történt, akik írásban egyeztek bele az aszfaltozás elindításába, és csak annyit kértek, a kivitelező biztosítsa a bejárást az udvarokra.

„Egy közösségben sokfajta akaratú ember van, ám a település jövője, fejlődése szempontjából fontos, hogy ezt a sokfajta akaratot közös nevezőre hozzuk. Ezúttal is a legtöbben örülnek az útnak, ám vannak néhányan, akik kilógnak a sorból“ – mondta a polgármester, aki csütörtök délután órákon keresztül állt a lakók panaszainak kereszttüzében, és próbálta csillapítani a kedélyeket.

Barti Tihamér a községbe kiérve biztosította a lakókat, hogy péntek reggelre összehívja az ügyben érintett szakembereket, és megoldást találnak a problémára. Ez ma reggel meg is történt Hargita Megye Tanácsa Beruházási Igazgatóságán, majd a gyűlés után a szakemberek ismét kimentek a helyszínre, ahol újabb beszélgetés kezdődött a lakosokkal. Megígérték, hogy egy következő projekt keretében megoldják a vízelvezetést, sáncok kialakításával.

„A munkálatok leállása nem csak azokat az embereket érinti, akik a most készülő út mellett laknak, hanem azokat is, akik az út meghosszabbítására várnak. Örülök, hogy az építkezésből csak pár óra esett ki, így még van esélyünk a kemény csíki hideg beállta előtt befejezni“ – nyilatkozta Barti, ugyanakkor hozzátette: „Rendkívül fontosnak tartom a kommunikációt a lakossággal, hiszen az utat nem magunknak építjük, hanem az embereknek, akik ezentúl nem föld-, hanem jó minőségű, aszfaltozott úton járhatnak majd“. 

Kimaradt?