Tüntetnek a marosszentgyörgyiek a betonfal ellen

A marosszentgyörgyi főutcán felépített betonfal ellen szerveznek tüntetést péntek délután 5 és hat óra között. A község lakói úgy vélik, nem csak szükségtelen, de veszélyes is az utat hosszában kettészelő fal.

A tüntetés szervezői Facebookon hirdették meg a demonstrációt. Kérik, hogy minél többen legyenek a helyszínen, Marosszentgyörgyön a központi park és a Tófalvi utca közötti téren, illetve az Iskola utca és a Kultúrotthon között. Szerintük veszélyes a választófalat, amely ellehetetleníti a község lakói számára a forgalmat. Nem csupán gépkocsival nehéz kitérni a mellékutcákból a főútra, illetve betérni más irányba, de a gyalogosok számára is életveszélyt jelent az út egyik oldaláról átkelni a másik oldalra.

A tüntetés plakátján az olvasható, hogy a betonfal autópályahatást generál, ezért a gépjárművek nem a megengedett sebességgel hajtanak végig a településen. Megépítése a mellékutak lezárását eredményezte, valamint veszélyessé és használhatatlanná tette a gyalogátkelő helyeket. Ezen kívül leszűkítették a járdákat, a régi és rossz aknatetőket nem újították fel. A lakosságot az is felháborítja, hogy sem az útügyi hatóság, sem a rendőrkapitányság nem vette figyelembe a szentgyörgyiek véleményét és ellenvetéseit.

„Ez az út a miénk! Minket szolgál és nem fordίtva. Mi nem vagyunk holmi mellékelemei a Főútnak, mi egy erős közösség vagyunk! Jöjjenek pénteken, november 21-én, 17 órakor a központi Szent György szoborhoz, hogy tiltakozzunk együtt, a közösségünket kettéválasztó fal ellen! Jöjjenek! Gyalogosan, biciklivel, szekérrel, szemelygépkocsival. Jöjjenek!” – olvasható a felhívás a Facebookon.

Két évvel ezelőtt a megmagasított útpadkákat kellett az útépítőknek eltüntetniük. A lakosság akkor is elégedetlen volt, hiszen a felújított utat olyan magas szegőkövekkel látták el, ami szintén balesetveszélyesnek bizonyult és ellehetetlenítette a főútra való kijárást, illetve az arról való lehajtást. Akkor különböző felsőbb szervek közbenjárására lecserélték az útpadkákat.

Kimaradt?