Csökkent a dohányosok száma, de nem eléggé

Romániában csökkent a dohányosok száma, de nem annyira, hogy azzal a dohányzást tiltó  szakorvosok elégedettek legyenek – mondta sajtótájékoztató keretében dr. Corina Mărginean tüdőgyógyász szakorvos, a Stop a dohányzásnak program vezetője.

November harmadik csütörtöke dohányzás ellenes napnak van kikiáltva 2002 óta, amely alkalom arra, hogy a cigaretta káros hatásaira, a dohányzás következményeire figyelmeztessenek a szakemberek. A szakorvos arról beszélt, hogy a cigarettázás nem csupán azok egészségére jelent veszélyt, akik cigarettáznak, illetve, akik nem dohányoznak, de kénytelenek beszívni a füstöt, hanem azokra, főként kisgyerekekre is káros, akik olyan szobában, gépkocsiban tartózkodnak, ahol korábban rágyújtottak.

A világon a cigarettázó személyek száma 1,25 milliárd, 2020-ig ez a szám várhatóan 1,64 milliárdra emelkedik, amennyiben nem lépnek fel határozottabban a dohányzást ellenző szakemberek, szervezetek, intézmények, illetve törvényhozók. Romániában némi csökkenés tapasztalható az utóbbi években, de ez még kevés. A törvények léteznek, ám azok betartásával vannak gondok.

Nem ritkán az egészségügyi intézményekben, kórházakban, járóbeteg rendelőkben is rágyújtanak a betegek és az egészségügyi személyzet is. Van eset, hogy éppen az orvos, a kórházi osztály vezetője cigarettázik, megengedi magának azt is, hogy épp saját rendelőjében gyújtson rá. Ez ellen nehéz cselekedni, hiszen nem bünthethet az adott intézmény senkit a cigarettázásért, azt a tűzoltóság teheti meg – tájékoztatta az újságírókat Mărginean.

Romániában 2007 óta működik a leszokást támogató ingyenes program, amely segíti azokat a dohányosokat, akik szabadulni szeretnének káros szenvedélyüktől. Ahogy a szakorvos mondta, orvosi szemszögből nézve, a dohányzás iránti függőség egy olyan krónikus betegség, amit gyógyítani kell, ahhoz pedig szakemberekre és gyógyszerekre van szükség. Maros megyében 4500 személy részesült a programban.

Az idén 200 személy vett részt a terápián. Az első hat hónapban 80 százalékos volt a siker, egy év után 42 százalékos. Ezt az orvos kielégítónek minősítette. Gyógyszerhiány miatt várólista alakult ki, aki viszont saját maga hajlandó megvásárolni a gyógyszert, vagy megelégszik az orvosi tanáccsal, azt bármikor szívesen fogadják a központban – hangsúlyozta Corina Mărginean. A kezelés költsége egy szmeély esetében ezer lej, amiből a kliensnek 100 lejt kell fizetnie csupán. A visszaesők egy évben egyszer részesülhetnek újabb terápiás kezelésben.

Kimaradt?