A háromszéki kórházmenedzser a finanszírozásra panaszkodik

Méltánytalan és aránytalan a kórházak finanszírozási rendszere, mutatott rá András Nagy Róbert. A Kovászna megyei sürgősségi kórház menedzsere elmondta: még nem kaptak hivatalos értesítést, de híresztelések szerint a kormány a kórházak adósságainak eltörlését tervezi.

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint nem az kellene legyen a megoldás, hogy két-három évente eltörlik a tartozásokat, hanem, hogy olyan finanszírozási rendszert dolgozzanak ki, amelyben a jól gazdálkodó és teljesítő kórházak megfelelően tudjanak működni.

András Nagy Róbert szerint megfelelő finanszírozás mellett felelősségre lehetne vonni a kórházak vezetőségét, ha túlköltekezett vagy adósságokat halmozott föl. A sepsiszentgyörgyi kórház vezetője emlékeztetett, hogy Cseke Attila minisztersége idején nullázták le a kórházak adósságait, de emellett méltányos finanszírozási rendszert is bevezettek. Ez azóta megváltozott és idén ismét nem megfelelő.

A sepsiszentgyörgyi kórháznak jelenleg 1,8 millió lejes tartozása van, mutatott rá az igazgató, aki szerint ez az összeg nem számottevő, de nem is elhanyagolható. Magyarázata szerint a negatív mérleg abból adódik, hogy amikor a kormány megemelte a fizetéseket, azt nem követte megfelelő finanszírozási kiigazítás is.

A kórházvezetőket törvény kötelezi, hogy egyszer a béreket kell kifizetni, majd utána a más költségeket. Gond az, hogy ha nem fizetik ki a gyógyszer, kötszer beszállítókat, azok nem látják el a kórházakat, emiatt fordul elő egyes helyeken, hogy a betegek otthonról viszik a gyógyszereket. András Nagy Róbert szerint ezt a sepsiszentgyörgyi kórházban eddig sikerült elkerülni, mindössze a ritka gyógyszerek esetében fordult elő, hogy a betegnek kellett beszereznie.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházba évente átlag 22.000 beteget látnak el, idén már 20.000 beteget ápoltak, mondta az igazgató, aki szerint nehéz teljesíteni a szerződésbe foglalt esetszámot az idén bevezetett egynapos beutalások esetében, de ha a kórház nem valósítja meg ezeket, akkor kevesebb összeget kap.

Kimaradt?