Câmpeanu egyéni nyugdíjszámlákat vezetne be

Jelenlegi formájában fenntarthatatlannak tartja Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter az állami nyugdíjrendszert, ezért egyéni nyugdíjszámlákat bevezető rendszerre alapuló reformokat javasol.

„Egyre inkább eltolódik az arány a rendszer kedvezményezettjei és a befizetők között, ez elmúlt évben közel egymillió munkahely szűnt meg " – nyilatkozta a tárcavezető. Hozzátette: olyan rendszert kell kidolgozni, amely a jelenlegi adófizetők, illetve a munkapiacra bekerülő fiatalok számára is működőképes lesz.

„Az egyéni számlákra alapozó nyugdíjrendszer megoldást jelenthet, így valamennyi adófizető a munkába állás első napjától a nyugdíjazásáig tisztában lehet azzal, hogy mekkora összeg van a számláján, így dönthet arról, hogy ez elég lesz-e a későbbiekben, ha nem, akkor a magánnyugdíj-pénztárakhoz is bejelentkezhet vagy más megtakarítási módszereket választhat" – vélekedett Câmpeanu.camp

Módosítani kell a társadalmi párbeszéd törvényén

A miniszter szerint változtatni kell a társadalmi párbeszéd törvényén, mivel ez jelenlegi formájában alkalmazhatatlan. „Módosítási elképzeléseink megfelelnek az üzleti szféra követelményeinek. Jelenleg a Gazdasági és Szociális Tanács működésképtelen. Nem felel meg az európai előírásoknak, hogy törvényalkotáskor ne vegyük figyelembe a társadalmi partnerek álláspontját" – fogalmazott Câmpeanu.

Elmondta: továbbra is megoszlanak a vélemények arról, hogy a kollektív munkaszerződéseket vállalati vagy ágazati szinten kell megkötni. Szerinte meg kell találni az egyensúlyt a munkáltatók és a szakszervezetek között.

„Nincs szükség egy olyan törvényre, amely újabb akadályokat vet fel, hanem ellenkezőleg, a jelenlegi ellentéteket is fel kell oldani. Folyamatosan konzultálunk a szakszervezetekkel, és erre kérjük a munkáltatókat is" – összegezte a munkaügyi miniszter.

Kimaradt?