A minimálbér 1000 lejre való emelését követelik

A minimálbér 1000 lejre való emelését és a munkáltató által fizetendő társadalmi hozzájárulások 4 százalékos csökkentését javasolta hétfői sajtótájékoztatóján Dumitru Costin, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke.

„A Románia által vállalt kötelezettségek egyike éppenséggel a minimálbérnek az átlagbérhez viszonyított arányára vonatkozik" – magyarázta Costin. Rámutatott: azért javasolják a társadalmi hozzájárulás szintjének a csökkentését, hogy a munkáltatók minél kevésbé érezzék a minimálbér növelését. A BNS-elnök szerint a javasolt intézkedések nem hatnának ki negatívan az állami költségvetésre.dumitru-costin

Korábban az Alfa Kartell is utcára vonult a bérek miatt

Az Alfa Kartell Szakszervezeti Tömb az október 2-4-én tartott országos tüntetésein a minimálbér 850 lejre való emelését követelte 2013 január elsejétől kezdődően, terveik szerint további megmozdulásokat is szerveznek. Bogdan Hossu, az Alfa Kartell elnöke korábban elmondta: a 850 lejes minimálbér körülbelül 20 százalékos béremelést jelentene, amely „elfogadható lenne a jelenlegi körülmények között". Hossu szerint elfogadható és fenntartható béremelésre van szükség.

Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter 2012 május 30-i nyilatkozatában kifejtette:biztosan megemelik az országos minimálbért, mert az nem maradhat a jelenlegi szinten.

Kimaradt?