Hamarosan indul az influenza elleni oltásszezon

Várhatóan november elején kezdik el az ingyenes influenza elleni oltáskampányt. Igyártó Gabriella a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakembere a maszol.ro érdeklődésére elmondta: az ingyenes oltóanyagokat idén az Egészségügyi Minisztérium szerzi be külföldről, a megyei hatóságok igényei alapján.

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság felkérte a háziorvosokat, hogy csütörtökig jelezzék, mennyi oltóanyagra volna szükségük. Háromszéken a lakosságot is arra kérik, hogy akik jogosultak az ingyenes oltóanyagra, igényüket csütörtökig a családorvosuknál jelezzék. Becslések alapján Kovászna megyében mintegy 13 ezer adag oltóanyagra lesz szükség, amelyeket a családorvosok ingyenesen adnak be az időseknek, krónikus betegeknek, gyerekeknek, öregotthonok lakóinak és egészségügyi alkalmazottaknak.influenza

Szakemberek szerint az influenzajárvány előtt legalább két héttel ajánlott beadni az oltóanyagot. Idén még nem lehet tudni, hogy mikor érkezik a nagyobb megbetegedési hullám, amely akár a tavaszi olvadásig is elhúzódhat. Az oltóanyag féléves védettséget biztosít, ezért aki október-novemberben megkapja az oltást, már hideg időszak kezdetétől védelmet kaphat a leggyakoribb influenzatörzsek ellen. A háromszéki járványtani főorvos szerint a megbetegedésre leginkább a túlsúlyos emberek és a terhes anyák hajlamosak, ezért nekik ajánlott az oltás.

Kimaradt?