Szombaton megnyitja kapuit a marosvécsi várkastély

November 8-án megnyílnak a nagyközönség előtt a marosvécsi várkastély kapui. A nemrég visszaszolgáltatott ősi kastély, az Erdélyi Helikon központja régi-új tulajdonosai, a Kemény család az újrakezdés reményében várja az érdeklődőket a nyílt napon.

Kemény Endre a következőket írta a maszol.ro-hoz eljuttatott levelében:

„Több évtizedes kényszerű csipkerózsika-álom után újjáéledhet a helikoni örökség, ismét az erdélyi magyar szellemi-, kulturális élet szolgálatába állhat a marosvécsi várkastély.

II. Rákóczi György erdélyi fejedelem 1648. nov. 28-án adományozta Kemény János, későbbi erdélyi fejedelemnek a kastélyt, és vele együtt hat falvat. Mindez három évszázadon át volt a család tulajdonában, amit végül a kommunista hatalom – államosítás címen kisajátított – elkobzott.

A ’89-es fordulatot követően, a visszaszolgáltatási törvény alapján a Kemény-örökösök visszaigényelték a kastélyt, aminek végül, 20 éves jogi küzdelem után, 5 éve sikerült érvényt szerezni, majd idén szeptember 30-án megtörtént az épület tényleges átadása, a kulcsok átvétele is.

A Kemény-család célja, hogy a várkastély, amely a magyar kulturális örökség része, a néhai Kemény János író szellemiségéhez híven, ismét az erdélyi-, és az összmagyarság kulturális és társadalmi céljait szolgálhassa. Ehhez széleskörű, határokon átívelő, nemzeti összefogásra van szükség.”

A Kemény-sarj emlékeztet, hogy a jelenlegi marosvécsi kastély története közel 800 évre tekint vissza, a mostani épület helyén ugyanis hajdanán egy romai castrum állt. Az évszázadok során számos híres tulajdonosa volt az ingatlannak, többek között Werbőczy is, aki állítólag itt írta meg a híres Tripartitumot. Végül, I. Rákóczi György kedves hívének, a hadjáratokban jobb kezének számító Kemény Jánosnak szánta azt, de a sors úgy hozta, hogy tervet csak II. Rákóczi György valósíthatta meg.

A marosvécsi várkastély mögötti hatalmas park hajdanán a helikoni találkozók helyszíne. Néhány különleges fa törzsére rögzített latin megnevezés arra utal, hogy itt valamikor arborétum volt.

A tölgyfák árnyékában - melyeket egyes vélemények szerint még II. Rákóczi György ültettetett - található a Kemény család sírhelye. Itt, az 1935-ben felállított, s ma már jelképnek számító Helikon-asztal szomszédságában helyezték örök nyugalomra báró Kemény Jánost, feleségét, a vár úrnőjét, Auguszta Patont, valamint leányukat és fiukat, Kemény Klió operaénekesnőt és Kemény Miklóst. A Helikon-asztalt, melyet Kós Károly készített és felirata Kuncz Aladár emlékét örökíti meg, a Helikon íróinak ajándékaként, ünnepélyes keretek között Makkai Sándor adta át Kemény Jánosnak és feleségének. A parkban található Wass Albert író sírhelye is, mely az utóbbi években valódi zarándokhellyé vált.

Az író-, irodalomszervező Kemény János báró egykor valóra váltott álma most ismét életre kelhet, az Erdélyi Helikont ha nem is újjáélesztve, de annak hagyományait követve ismét élénk szellemi-, kulturális-, irodalmi műhely állandó helyszínévé válhat a marosvécsi várkastély és környéke.

A Kemény-család szeretettel vár minden kedves érdeklődőt az újrakezdés jelképes nyitó pillanatának szánt “Nyílt nap”-ra, a marosvécsi várkastélyba, november 8-án. A belépés díjtalan.

A hagyománytisztelő-, irodalomkedvelő közönség köréből várják azokat is, akik adományaik, anyagi felajánlásaik révén tevőlegesen is hozzá kívánnak járulni a helikoni hagyomány újjáélesztéséhez – írja a Kemény család nevében Kemény Endre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?