Megteltek a sepsiszentgyörgyi temetők

A közös temetőben is minden hely betelt Sepsiszentgyörgyön, nem tudnak már parcellákat kijelölni újabb sírhelyek létrehozására.

Kitakarították a sepsiszentgyörgyi sírkerteket, november 1-én, Mindenszentek estéjén példás rend fogadja az elhunyt szeretteikre emlékezőket. Sepsiszentgyörgyön többnyire templomkertekben alakultak ki a temetők, több évszázados sír sorakozik a sétányok mentén. A temetkezési helyeket 25 évre lehet megváltani, de a szerződést mindig meghosszabbítják, míg ki nem hal a család.

Az elmúlt években viszont beteltek a templomkerti temetők, és új temetkezési helyeket kellett létesíteni. Antal Árpád polgármester a napokban jelentette be, hogy a közös temetőben is minden hely betelt, nem tudnak már parcellákat kijelölni újabb sírhelyek létrehozására. A múlt század elején létesített és az önkormányzat által létesített négyhektáros sírkertben mintegy tízezer sírhely van.

A Vártemplom sírkertjében sincs már kibérelhető hely, a 3,5 hektáros temetőben már csak úgy tudnak örökhelyet biztosítani, ha egy család nem újítja meg a bérleti szerződést. A Szemerja negyedi református templom sírkertje már évekkel ezelőtt betelt, ezért másfél hektáron új temetőt alakítottak ki a Makovecz Imre által tervezett új ravatalozóház körül, ezzel évekre megoldották a temetkezést, hiszen mintegy másfélezer örökhelyet tudnak biztosítani.  

Antal Árpád polgármester abban bízik, hogy ha a város megkapja a hadseregtől az egykori lőtér több mint hatvanhektáros területét, abból megoldják az egyházak temetőbővítésre vonatkozó kéréseit, és a közös temetőt is megnagyobbítják. 

Kimaradt?