Erdősítenek és csatornáznak Maros megyében

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnökének, és Korodi Attila környezetvédelmi miniszternek a jelenlétében írták alá csütörtökön Marosvásárhelyen, Ludas és Mezőrücs erdősítési szerződéseit, valamint Vajdaszentivány és Mezősámsond csatornázási szerződéseit. A négy Maros megyei település projektjének finanszírozását a Környezetvédelmi Alapból (AFM) biztosítják.

Ludas és Mezőrücs esetében a 2,1 millió lej értékű, vissza nem térítendő támogatás célja az erdők ökológiai egyensúlyának a helyreállítása, az erdőállományok és a tőzegtalaj ápolása. Vajdaszentivány csatornázási munkálataira a Környezetvédelmi Alap 4,9 millió lejt, Mezősámsond számára 4,2 millió lejt biztosít.

„Aggódtam, miután 2012-ben távoztam a környezetvédelmi minisztériumból, mert több, az én miniszteri mandátumom idején beindított projektet leállítottak anyagi vagy egyéb okokból. 2010 és 2012 között, a helyi önkormányzatok segítségével, akik megértették, hogy bennünk komoly partnerre találnak, a több mint 150, vízrendszerek rehabilitációját megcélzó szerződésből összesen 139-et sikerült aláírnunk az AFM-n keresztül, megközelítőleg 776 millió lej értékben” – hangsúlyozta a szerződések aláírásán Borbély László.

Korodi Attila elmondta: fontosnak tartotta, hogy a két évvel ezelőtt elkezdett, félbeszakadt vagy alá nem írt szerződésekkel rendelkező munkálatokat befejezzék, gondoskodjanak a kifizetésekről, hogy a települések munkálatai is haladni tudjanak.„Az idén, az elmúlt évekhez képest a Környezetvédelmi Alap aktívan munkához látott. Az RMDSZ számára mindig is fontos volt a folytonosság, a Maros megyei szerződések is ennek a törekvésnek a részei” – hangsúlyozta Korodi Attila, hozzátéve, az elmúlt hónapokban több megyében is beindultak a csatornázási munkálatok.

Kimaradt?