Nem akarják átadni a sepsiszentgyörgyi lőteret

A kormánynak nincs olyan határozat tervezete, amellyel átadná a sepsiszentgyörgyi lőteret a helyi önkormányzatnak, nyilatkozta Mircea Dusa. A védelmi miniszter arra reagált ezzel, hogy a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma nyílt levélben felszólította a kormányt, ne engedje át az önkormányzatnak a lőteret, mert az nemzetbiztonsági kockázatot jelentene egy „szeparatista potenciállal rendelkező régióban”.

A civil fórum szerint az itt élő román közösség számára a sepsiszentgyörgyi lőtér annak szimbóluma, hogy az állam a hadsereg révén jelen van a térségben. Mircea Dusa azt nyilatkozta: ő is osztja a románok civil fórumának félelmeit, és biztosította a térségben élő románokat, hogy vigyáz az érdekeikre.

A védelmi miniszter szerint a 70 hektáros sepsiszentgyörgyi lőteret jogilag sem lehetne átadni a helyi önkormányzatnak, mert a terület egy része visszaszolgáltatási per alatt van, a szaktárca bíróságon kérte a kiosztott birtoklevelek visszavonását.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat évek óta próbálkozik a lőtér területének megszerzésével. Antal Árpád polgármester szerint közösségi problémákat orvosolnának, hiszen 12 hektáros területet a történelmi magyar egyházaknak és az ortodox püspökségnek adnának temetők létesítésére, a maradék területre egészségügyi központ épülne. A helyi tanács határozatot fogadott el arról, hogy a védelmi minisztériumtól kérik a terület átadását.

A lőtéren három éve nem szerveznek hadgyakorlatokat, miután egy kilőtt puskagolyó az árkosi telkén kertészkedő nyugdíjas férfi közelében süvített el. Akkor több mint ötezren írták alá a gyakorlótér felszámolását sürgető ívet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?