Fény a gyergyói jégpálya-alagút végén

Nem csalás, nem ámítás, zajlik a munka a gyergyószentmiklósi műjégpályán. Két irányú a javítás: egyrészt a szurkolói összefogásból történő világításrendszer cseréje, másrészt a megyei tanács és az önkormányzat összefogásából létrejött hűtőberendezés és palánkcsere munkálatai is kivitelezésre kerülnek.

A szorgalmas munkásoknak nagyon oda kell figyelniük egymásra, hogy össze ne ütközzenek, oly hirtelen beindult a jégpályán minden tervezett munkálat.

Fényes jövő elé néz a jégpálya

Másfél évvel ezelőtt indult az a szurkolói összefogás, amely a világításrendszer cseréjét tűzte ki célul. Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, melynek köszönhetően a nyár folyamán megvásárolták, augusztusban leszállították a modern lámpatesteket, a napokban pedig már elkezdődött a rendszer cseréje. 96 darab modern, fém-halogén típusú lámpatest és a hozzávaló fénycsövek, valamint ütésvédők kerülnek a régiek helyére.

Az új rendszer hatékonyabb, működtetése pedig olcsóbb lesz, közölte Bereczky Szilárd, az összefogás egyik kezdeményezője, irányítója. Amint a rendszer elkészül, négy lépcsőben lesz felkapcsolható: a jégkészítés, szabad korcsolyázás, edzések, mérkőzések követelményeinek megfelelően. A maximális fényerő 800 lux, de már az alapszint is nagyobb lesz, mint az eddigi világítás teljes kapacitása, amely a 100 luxot sem érte el, mondta Bereczky Szilárd, a Progym Sportklub vezetőségi tagja.

Az elkövetkező napokban tehát leszerelik a 78 darab régi lámpát, két hét egy hónap alatt felszerelik az új lámpatesteket. A munkálatokkal egy kézdivásárhelyi céget bízott meg a jégpálya-tulajdonos, az önkormányzat. A kivitelező cég munkásai a régi lámpatesteket és kábeleket már leszerelték, sőt az új lámpák felszerelése is elkezdődött. Az első új lámpa már világít. A régi lámpatestek sorsa felöl is a városvezetés dönt majd, egyelőre raktárra kerülnek a leszerelt darabok. Az összefogás létrehozói úgy tervezik, hogy a közeljövőben nyilvánosságra hozzák az adakozók listáját, a felújításra összegyűlt pénzkeretet is ismertetik és azt, hogy mire mennyit költöttek.

Hűtésrendszer és palánkcsere

Nagy erőkkel termelik ki az ammóniás csöveket és szállítják biztonságos helyre, javában zajlik a jégpálya felújításának a Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószentmiklós Önkormányzata által felvállalt fejezete is. A kivitelezést liciten megnyerő cég alkalmazottai nekiláttak a palánk lebontásának, a következő fejezet a hűtésrendszer és a palánk cseréje lesz.A hűtőberendezés gépszerkezeteinek megrendelésével már egy ideje elkezdődött a gyergyószentmiklósi műjégpálya tervezett felújítása.

Hargita Megye Tanácsa szeptember 29.-én, hétfőn írta alá a gyergyószentmiklósi műjégpálya felújításának munkakezdési parancsát, amelyet másnap, kedden átküldtek a kivitelezőnek, szerdán pedig a helyszínre érkezett a beruházással megbízott cég elnöke, aki a megyei tanács illetékeseivel és a helyi önkormányzat képviselőivel egyeztetett. A kivitelezést a bukaresti Unicomp Kft. nyerte meg a versenytárgyaláson, amely mindeddig több mint 18 jégpálya hűtőberendezését készítette el, ugyanakkor kiváló szakemberekkel is rendelkezik.

A szerződésben foglaltak szerint a kivitelezésre több mint fél évet szabtak meg. A cég vezetője szerint ez az idő optimális esetben felére is csökkenhet, így év végéig elkészülhet a műjégpálya hűtőberendezése és palánkja. Alvállalkozóként egy gyergyói cég munkásai is dolgoznak a helyszínen, eltávolítják a régi plexit és a palánkot, majd lefektetik az új hűtésrendszer csöveit, aztán pedig betont öntenek rá, majd új palánkot is szerelnek. A fővállalkozó vállalta, hogy mindezzel elkészülnek még ebben az évben. A felújítás értéke 2 millió 700 ezer lej. Az összeg 90 százalékát Hargita Megye Tanácsa, a fennmaradó 10 százalékot a helyi önkormányzat biztosítja.

A felújításra égető szükség volt, ugyanis tavasszal végleg leállt a jégpálya öreg hűtőrendszere, mely évtizedeken keresztül biztosította a jeget a gyergyószentmiklósi és környékbeli jégkorongozók és korcsolyázók számára.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?