Jóízű volt Gyergyószentmiklós a Csabai Kolbászfesztiválon

Barnabundás nemjáték medve, székelyruhás lányok által kínált frissen készített ízletes kolbász, fület gyönyörködtető kórusművek, ritmusra bezgető buli gyergyói módra: a kolbász fővárosának hangulatvarázsló nagykönyvébe örökre beírta magát Gyergyószentmiklós.

Kóstolj bele! – ötletes, figyelemfelkeltő, kihívó reklámszlogennel szórta szét a kolbász-világban létezésének hírét Gyergyószentmiklós, a tizennyolcadik alkalommal szervezett Kolbászfesztivál díszvendége. 

A kolbász fővárosában, Békéscsabán a város népes csapattal vett részt: a közel százezres látogatottságú eseményen kiemelt helyet kapott a város helyi termékek és kulturális értékek bemutatására. „A meghívás turisztikai- és településmarketing szempontjából nagy lehetőség volt Gyergyószentmiklósnak, hogy külföldön, nemzetközi közönség előtt felmutassa értékeit: hagyományos disznóvágást, helyi specialitású kolbásztöltést, helyi termékeket mutathattunk be, emellett a helyi kulturális termékeket is nagy tapssal díjazta a közönség”, fogalmaz beszámolójában Madaras Szidónia sajtóreferens.

A Gyilkos-tót ábrázoló gyergyói stand „házigazdájaként” nagy népszerűségnek örvendett a gyergyószenmtiklósi barna bundás, a látogatók pityókás kenyeret és gyergyószentmiklósi termelőktől vitt és székely ruhás lányok által kínált kolbászt kóstolhattak, gyergyói tájkép-kiállítást tekinthettek meg a főszínpad mellett található standnál.

Emellett Gyergyószentmiklós kulturális értékeiből is jóízű kóstolót kaphattak. Fellépett a Hóvirág Néptáncegyüttes, a Szent Miklós Kamaraegyüttes, könnyűzenei műfajban pedig a Bagossy Brothers Company képviselte a várost. Becsülettel helytállt mindegyik csapat úgy a kulturális bemutatón, mind az azt megelőző kolbászgyúráson.

Kolbászgála gyergyói nyertesekkel

Diákgyúrásban különdíjat kapott a Hóvirág Néptáncegyüttes csapata, a civilek gyúrásában a Művelődési Központ és a Szent Miklós Kamaraegyüttes képviselte a várost, a GYMK fásmeggyes, különleges ízesítésű kolbásza is különdíjat érdemelt ki a zsűri értékelése szerint.

Szombaton az önkormányzati csapatok is gyúrtak a Nagygyúráson, melyen közel hatszáz csapat méretetett meg – végeredmény: ezüstserleges gyergyószentmiklósi kolbász – sajtos köményes ízben, melynek készítője az önkormányzat csapata. A helyi termelőktől vitt szárazkolbászok is jól szerepeltek a szárazkolbász-versenyben.

Aranyserleget érdemelt ki az Arterimpex által készített gyergyószentmiklósi szárazkolbász. 

Kimaradt?