Bukarestbe vittek egy gyanús beteget Galacról

A bukaresti Matei Balş Kórházba szállítottak a legnagyobb körültekintéssel kedden Galacról egy Guineából hazatért 33 éves férfit, aki ebolához hasonló tüneteket mutatott. Az egészségügyi hatóságok szerint azonban a betegnek a maláriája újult ki.

A hírtelevíziók által is idézett Libertatea szerint a férfi október 18-án tért haza Guineából, ahol már jó ideje dolgozik. Rosszul lett, és beutalták a bukaresti Victor Babeş Kórházba, ahol megállapították, hogy maláriás. Állapota javult, ezért három nap után az orvosok saját felelősségére hazaengedték Galacra.

Kedden azonban a férfi ismét rosszul lett, nagy lázra, fejfájásra panaszkodott. A galaci mentőszolgálat úgy döntött, hogy ismét Bukarestbe küldik kivizsgálásra. „Szerintem a maláriája újult ki, de tekintettel arra, hogy az ebola egyik gócpontjának tekintett országból jött haza, jobbnak láttuk elővigyázatosnak lenni” – mondta a mentőszolgálat igazgatója.

Kedd este a Matei Balş Kórház igazgatója, Adrian Străinu Cercel és Raed Arafat egészségügyi államtitkár azt nyilatkozta, hogy a betegnek a maláriája újulhatott ki. 

Kimaradt?