Fogadj örökbe egy műemléket Medgyesen is

A Medgyesi Millenium Központban tartották péntek délután az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket program bemutatóját és nyilvános vitáját. Az eseményen részt vett Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, házigazda Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke volt.

Jelen voltak a medgyesi és a környékbeli, magyarok is lakta települések lelkészei, pedagógusai, a medgyesi Báthory István Általános Iskola vezetősége és pedagógusai, az EMKE és egyéb magyar civil szervezetek képviselői.

Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke üdvözlőbeszédében kiemelte a hagyományőrzés és a kulturális örökség szerepét a medgyesi, szebeni szórványközösség mindennapjaiban.hegedus

Winkler megosztotta tapasztalatait

Szórványpolitikusként szólalt fel Winkler Gyula, aki Hunyad megyei tapasztalatait osztotta meg a jelenlevőkkel. „A dél-erdélyi szórvány egyik legjellegzetesebb közösségében, a Hunyad megyei magyar közösségben csak úgy tudtunk eredményeket elérni, hogy három pillérre támaszkodtunk. Mint RMDSZ együttműködtünk a magyar történelmi egyházakkal, a magyar civil és szakmai szervezetekkel, közösen dolgoztunk. Igyekeztünk mindig felmérni közösségünk reális szükségleteit megoldani, a helyi kezdeményezésre építve szerveztünk magasabb szintű támogatást, ezzel is megerősítve közösségünket” – mondta Winkler Gyula, aki felhívással fordult a medgyesi magyarokhoz.

“Idén másodszor ünnepeljük november 15-én a Magyar Szórvány Napját, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napján. Az SZKT Szórvány frakciójának vezetőjeként reményemet fejezem ki, hogy idén is minél több helyszínen ünnepelünk Erdélyszerte, az RMDSZ főtitkárságának támogatásával” – hívta fel a figyelmet a közelgő ünnepre az EP-képviselő. {loadposition OTP}

Magyarságsziget Szeben megyében

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese ismertette a kezdeményezést, kiemelve, hogy a program célja a szórványban elő közösségek magyarságtudatának megőrzése. „Talán ez az RMDSZ legcivilebb programja, hiszen legközelebb áll a civil társadalomhoz, amellyel partnerségben szeretnénk megvalósítani a kezdeményezést. Azzal a megkereséssel fordulunk önökhöz, hogy alakítsunk ki magyar közösségi tereket, magyarság-szigeteket műemlékeink köré, ezáltal is erősítve az összetartozás érzését” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

A medgyesi magyarok nyitottan fogadták a kezdeményezést, tartalmas beszélgetés alakult ki, a Báthory István Általános Iskola munkaközössége már a helyszínen jelezte, hogy központi szerepet vállalna a program medgyesi működtetésében.

Közösségi tér jöhet létre

Az elképzelés szerint egy-egy magyar osztály, tagozat fogadna örökbe egy-egy magyar műemléket, hosszú távú cél bevonni a közösség mindennapjaiba ezeket a magyar örökségelemeket. Ennek témájában fognak szervezni történeti, hely- és honismereti vetélkedőket, rendezvényeket. Az örökbefogadás gondoskodást is jelent, az iskolások tavaszi nagytakarításon, fa- és virágültetésen vesznek részt, idegenvezetői képzést kapnak, szóróanyagok, honlapok elkészítését tanulják meg, hogy megfelelően népszerűsíthessék az örökbefogadott műemléket.

A kezdeményezők célja, hogy létrejöjjön egy közösségi tér, ahol a magyar emberek találkoznak, szocializálódnak, ünnepelnek. A program keretet biztosít arra, hogy kialakulhasson az örökbefogadók hálózata, tudják tartani egymással a kapcsolatot, vegyenek részt egymás rendezvényein.

Az RMDSZ szórvány cselekvési tervének keretében működő Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket program első nyilvános vitáit Vajdahunyadon és Szászvároson tartották.

 

Kimaradt?