AIDS-pánik tört ki egy Dolj megyei városban

Rettegve várja a Dolj megyei Segarceán mintegy negyven személy a HIV-szűrés eredményét, miután elhunyt egy AIDS-beteg közös ismerősük. Két nőről már bebizonyosodott, hogy megfertőzte a halálos kór – számoltak be a hírtelevíziók.

Az egészségükért aggódók között több olyan lány is akad, aki szexuális kapcsolatot létesített a 25 évesen eltemetett fiatalemberrel. A HIV-szűrést elvégeztették az érintettek jelenlegi szexuális partnerei is. Mindannyian a temetéskor tudták meg, hogy a fiatalember AIDS-beteg volt.

Mint kiderült, az egészségügyi hatóságok már 19 éves korában nyilvántartásba vették a beteg fiút. A fertőzésről a háziorvosa is tudott, ám a szülők perrel fenyegették, ha az információt nyilvánosságra hozza. A város polgármestere szintén a szülőket hibáztatja a kialakult helyzetért.

Rokonai azonban azt állítják, hogy a fiatalember mindegyik szexuális partnerét felvilágosította a betegségéről. A román Btk. egyébként 5 évtől 10 évig terjedő börtönnel bünteti a HIV-vírussal tudatosan fertőző személyeket

Kimaradt?