"Általunk adj annak is, kinek nincsen!"

Együtt – egymásért – Szentmiklósiakért! névvel fémjelzett megmozduláson gyűjt adományokat Gyergyószentmiklós Önkormányzatának szociális osztálya. A segélyakció minden mozzanata átgondolt, jól felépített szervezésről tanúskodik. Továbbra is kérdés azonban, hogy minden jó szándék mellett mennyire jelent hatékony megoldást az adományozás a társadalom kiszorított rétegeinek.

Huszonhét rászoruló családnak szállít ki csomagot kedden és szerdán Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalának Szociális Irodája, a tartós élelmiszereket szombaton, október 18-án gyűjtötték. A segélyező megmozdulás december végéig tart, lényege, hogy nem romlandó élelmiszereket ajánlanak fel a tehetősebb személyek nehezebb sorsú gyergyószentmiklósiak számára.

Civilek a rászorulókért

A megmozdulás részeként a gyergyói civil szervezetek, egyesületek, történelmi egyházak a Sláger Center bevásárlóközpont parkolójában kiállított gyűjtődobozt minden szombaton „örökbe fogadják”, és mindenki a saját profilja szerint kedveskedik az adományozóknak: a kórusok énekelnek, a táncosok táncolnak. Az első szombaton szolgálatot teljesítő Vöröskereszt például vérnyomást és vércukorszintet mért. A következő szombaton, október 25-én a Gyulafehérvári Caritas fogadja jelképesen örökbe a gyűjtődobozt.

A gyűjtés eredményeként 40 kg cukor, 12 kg liszt, 10 l olaj, 7 kg laska, 9 db pástétom, 4 kg rizs, 4 sajt, 4 kg kukoricaliszt, 2 doboz margarin, 1 kg gríz, 2 l tej, 2 db csokoládé, 2 db húskonzerv, 2 db babkonzerv, 1 kg só, 1 csomag nápolyi került az adományos dobozba. ​Emellett egy másik bevásárlóközpontnak köszönhetően 27 csomaghoz vásároltak még csomagonként: 2 l olajt, 2 kg cukrot, 1 kg rizst, 1 levestésztát, 2 csomag vegyes száraztésztát, 2 doboz sűrített paradicsomot, 3 db pástétomot, 1 db húskonzervet, fél kg szárazpaszulyt, 1 csomag nápolyit, 1 doboz margarint, 1 doboz kocka sajtot, illetve csomagonként egy kalácsot. A Gyerki (Gyergyószéki Képviseleti Iroda) is pénzadománnyal járul hozzá a rászorulók megsegítését célzó akcióhoz, amelyet tartós élelmiszerre váltanak.

Szociális hálóban a segítségre szorulók

„A kezdeményezést nagyon komolyan vett felkészülés előzte meg, amelynek során 250 olyan családot választottunk ki, akiket személyesen látogattunk meg. Van közöttük nehéz anyagi körülmények között élő, többgyermekes szülő, idős, illetve beteg ember is. Találkoztam olyan apával, aki édesanya hiányában neveli gyermekét, és olyan édesanyákkal is, akik egyedül állnak helyt gyermekeik mellett. Szerencsére vannak olyan embertársaink, akik önzetlenek a segítségnyújtásban. Ezek a találkozások erősítették meg azt az elhatározást, hogy az önkormányzat szociális osztályaként feladatunk az, hogy kapcsolatot teremtsünk, hidat építsünk a segítségre szoruló és a segíteni akaró ember közé”, fogalmazott Gereöffy Imola, a szociális iroda vezetője.

Az előzetes látogatások alkalmával 82 egyedül élő, betegséggel küszködő, időskorú személyt, 36 nehéz anyagi körülmények között élő egyszülős családot, 26 nehéz anyagi körülmények között élő többgyermekes családot és 68 sérült gyermeket/felnőttet gondozó, anyagi nehézségekkel küzdő családot választottak ki. A hétvégéig összegyűlt adományt a következő hét elején osztják ki a rászorulók között.

Nem feltétlenül az adományozás a hatékony segítség: sokkal inkább segít az adakozón, mint a rászorulón, vélik a szociológusok. Aki ad, annak biztonságot, önbizalmat, stabilitást nyújt, hiszen csak az az ember képes segíteni, aki maga is nem szorul segítségre. Az adomány azonban előbb utóbb elfogy és akkor a segítségre szorult ember megint csak magára marad. Sokkal hatékonyabb megoldást jelent, ha a társadalom kiszorítottjait is önellátásra, önfenntartásra biztatják, vélik a szakemberek. Dániel Botond szociológus úgy véli, a "tűzoltó" módszer csak bizonyos esetekben lehet segítség, amikor nagyon hirtelen kell megoldani egy-egy felmerülő problémát, ám a hatékonyság szempontjából az önfenntartó állapotok kialakítása javasolt.

A Sláger Centerben szombaton 9-17 óráig tehetik adományaikat a dobozba, hétköznapokon pedig 8-16 óra között a Szociális Osztály Kárpátok utcai székhelyén is felajánlhatják tartós élelmiszer adományaikat, a program december 20-áig tart.

Az Együtt Egymásért – Szentmiklósiakért nevet viselő adománygyűjtési akció fővédnöke Kémenes Lóránt gyergyószentmiklósi születésű, Türben szolgáló plébános, az ő gondolata adta a kezdeményezés szlogenjét: Nekünk adtál, hála Isten, általunk adj annak is, kinek nincsen!

 

Kimaradt?