Elvágják az iskolázatlanok továbbtanulási lehetőségeit

Az oktatási minisztérium elvágta a továbbtanulás lehetőségét az iskolázatlanoktól. A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség (AJOFM) igazgatója, Kelemen Tibor sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy a 3973-as számú oktatási miniszteri rendelet szerint többé nem vehetnek részt semmiféle továbbképzésen azok a személyek, akik nem végezték el a kötelező tíz osztályt.

A rendelet bajba sodorta a szakmai továbbképzéseket szervező hivatalokat és az alacsonyan iskolázott személyeket is, mondta Kelemen Tibor, aki szerint ország szinten nagyon sok embert érint a probléma, hiszen mindössze Kovászna megyében 4000 olyan személy szerepel a munkanélküliek nyilvántartásában, akik nyolc osztályt, vagy annál is kevesebbet végeztek. Az érintettek számára korábban szervezték a „második esély” nevű programot, ahol írni-olvasni tanították, de szerveztek különféle képzéseket, ahol hiányszakmákra tanították a munkanélkülieket.

Kelemen Tibor példaként említette, hogy a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség EU-s pénzalapokból szervezett három hónapos tanfolyamot, amelyre az árapataki roma közösség 62 tagja iratkozott be. Őket elméleti és gyakorlati órák során tanítják utcaseprésre, hóhányásra, és belső takarításra. Ezzel a tanfolyammal is próbálják az érintetteket kimozdítani abból az állapotból, hogy csak szociális segélyekből éljenek.

Kelemen Tibor úgy tudja az oktatási miniszter rendelete Európai Uniós elvárásra jelent meg, így most ne tudják, hogy az unió elszámolja-e nekik az éppen zajló képzés ellenértékét. A háromszéki munkaügyi szakember szerint az intézkedés azért született meg, mert nem akarják hivatalosan elismerni, hogy Romániában nagymértékű az iskola elhagyás és alul-iskolázottság. Kelemen Tibor tervezi, hogy megkeresi Király András oktatási államtitkárt, és megkéri, módosítsák a miniszteri rendeletet.

A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség vezetője arról is beszámolt, hogy a Központi Fejlesztési Régió megyéinek munkaügyi hivatalai, a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségek (APIA) és tanfelügyelőségek közösen pályáztak uniós pénzalapot egy közös adatbázis létrehozására.

Király András oktatási államtitkár a maszol.ro-nak elmondta, részletesebb tájékoztatást a következő napokban fog adni. Egyelőre azt tudja, hogy a rendeletet a felsőoktatási államtitkár és a kutatási ügynökség elnöke írta alá, két olyan szakterület képviselője, ahová nemhogy tíz osztállyal, de csak érettségivel lehet bejutni. Ennek mindenképpen utánanéz, különösen, mert kollégáival beszélgetve abban egyetértenek, hogy segíteni kell azokon, akiknek nincs akár nyolc, akár tíz osztályuk.

A „Munkaerőpiaci Figyelő” nevű projekt keretében az érintett intézmények összevonják adatbázisaikat, amelyekből mindenkiről meg lehet állapítani, hogy milyen képesítéssel rendelkezik, hány osztályt végzett, milyen szakmában van diplomája és milyen továbbképzéseken vett részt.

Kelemen Tibor szerint jelenleg egy helyen nem elérhetőek ezek az információk, ezért például a munkanélküliek sokszor letagadják valamilyen képesítésüket, ha vissza akarnak utasítani egy felajánlott állást. Kovászna megyében jelenleg 6,5 százalékos a munkanélküliségi mutató, összesen 5863 állástalant tartanak nyilván, ezek 73 százaléka tartósan munkanélküli, akik pontosan iskolázatlanságuk miatt nem találnak állást.

Kimaradt?