Ezekből a tantárgyakból írnak félévi dolgozatot a diákok

Közzétette kedden az oktatási minisztérium azoknak a tantárgyaknak a listáját, amelyekből a 2014-2015-ös tanévben félévi dolgozatot kell írniuk a a diákok.

E szerit első félév felmérőit legkésőbb december 19-ig kell megiratni, a második félévét május 22-ig – kivételt képeznek a nyolcadik osztályosok, akiknek május 15. a határidő, illetve a líceumi végzősök, akik esetében az utolsó dátum április 24.

A kisebbségi nyelvű oktatásban résztvevő diákok számára az anyanyelvi félévi vizsgák egyformák lesznek a profiltól, szaktól függetlenül, azokban az osztályokban pedig, ahol kétnyelvű vagy intenzív idegen nyelvű oktatás zajlik, az adott nyelvből külön vizsgáznak.

Az ötödik, hatodik és hetedik osztályosokat román nyelv és irodalomból valamint matematikából vizsgáztatják, a nyolcadikosoknak ezek mellé kell választaniuk a történelmet vagy földrajzot.

Az elméleti líceumba járó IX-XII osztályosoknál szakonként változik a kép. Filológián a román és földrajz/történelem mellé egy idegen nyelvből és a latinból (estin és a csökkentett óraszámú oktatásban társadalomtudományt) kell felkészülniük, társadalomtudomány osztályban a román, a földrajz/történelem és idege nyelv mellett az adott évben tanított specifikus tárgyból (IX: logika, X: pszicolhógia, XI: közgazdaságtan vagy szociológia, XII, XIII: filozófia).

A matematika-informatika szakosok a román, matematika, informatika mellé fizikát, kémiát vagy biológiát választhatnak, a természettudomány szakon a román és matematika mellé két tárgyat a fizika, kémia és biológia közül.

Kimaradt?