Konferenciát tartottak a dohányzásról

A Davidson College (AEÁ) és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem közötti együttműködés alapján zajló dohányzáskutatási projekt keretében hétfő délelőtt amerikai, magyarországi és hazai szakemberek részvételével tartottak szakmai találkozót Marosvásárhelyen a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban.

A dohányzás csökkentése és minél nagyobb téren történő visszaszorítása, a középiskolások és egyetemisták körében történő, dohányzási szokásokra vonatkozó felmérések, azok elemzése, a megelőzést célzó kísérletek, majd újszerű programok bevezetése a fiatalok életébe, dohányfüstmentes közterületek kialakítása, tövény általi védelme, a dohányzást abbahagyni szándékozók támogatása, pszichológiai és gyógyszeres kezelése – ezek voltak azok a témák, amelyekról a marosvásárhelyi konferencián szó esett.

Romániában 2007 óta működik egy olyan egészségügyi program, amely keretében szakorvos, pszichológus segít a kliensnek a dohányzásról való leszokásban. Nincs minden személynek szüksége orvosi kezelésre, ezért a pszichológus, vagy az életmód-tanácsadó is nagy segítséget nyújthat. Elhangzott a szakmai tanácskozáson, hogy a program működtetése elsőorban anyagi vonzatú, hiszen míg az első évben 5500 személy vehette igénybe az ingyenes kezelést, vagy segítségnyújtást, az utóbbi esztendőben már csak 3400 személyre jutott a keretből.

Azt is áttekintették a szakemberek, hogy a kliensek hányada hagyta abba a dohányzást úgy, hogy egy év múlva sem gyújtott rá a cigarettára. Ebből a szempontból a 2012-es év bizonyult a legkiemelkedettebbnek, amikor 31 százaléka azoknak, akik egy évvel korábban bekapcsolódtak a projektbe, nem szokott vissza a dohányzásra – számolt be Teodora Ciolompea szakorvos.

Arra a kérdésre, hogy Románia mikor éri el az EU-s államok színvonalát, ami a dohányzás visszaszorítását illeti, Cornel Radu-Loghin orvos elmondta, ez elsősorban a politikai akarattól függ. A romániai köztereken ugyanis még mindig lehet dohányozni, sem a vendéglőkben, sem a buszmegállókban, parkokban, vagy olyan helyeken nincs megtiltva a dohányzás, ahol sokan megfordulnak. Ezt amikor a politikusok elhatározzák, akkor lehet csak olyan törvényeket hozni, amely tiltja a dohányzást a közterületeken, így a környezet sem fogja befolyásolni az egészségtelen szokás kialakulását, vagy fennmaradását.

Marosvásárhelyen kétezer kilencedikes középiskolás tanuló vesz részt a novemberben induló, másfél évig tartó felmérésben, amely során egy amerikai projektet tesztelnek – számolt be a tervről Ábrám Zoltán orvos, projektvezető. A tudományos módszereket alkalmazó kutatás eredményeiről két év múlva számolnak be, addigra történnek meg az utómérések és a beavatkozás előtti, majd utáni adatok feldolgozása.

Arról, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatóinak melyek a dohányzási szokásai, illetve, hogyan viszonyulnak a különböző dohányzásmentességet népszerűsítő kezdeményezésekhez 143 önkéntes közreműködésével végeztek egy felmérést 2013-ban. Kikeli Pál orvos-professzor, kezdeményező arról számolt be, hogy az évek előrehaladtával a dohányzó diákok száma emelkedik. Például az első éves hallgatók közt kevesebb, 32,2 százalék, a hatodévesek között több, 39,1százalék azoknak az aránya, akik cigarettáznak. A megkérdezettek többsége egyetért azzal, hogy tiltani kell a dohánytermékek árúsítását kiskorúak számára, ahogy azzal is, hogy az orvosi személyzetnek sajátos dohányzásleszokási technikákat kellene tanulnia, az orvosoknak pedig rendszeresen tájékoztatniuk kellene dohányzó betegeiket ezekről a leszokási technikákról.

(A címlapi kép forrása: medicalmarijuana.org)

Kimaradt?