Szénás Szabolcs lett az Országos Magyar Diákszövetség új elnöke

Az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) október 18-án, szombaton tisztújítással egybekötött közgyűlést tartott Kolozsváron. Ravai Leventét, a szervezet eddigi elnökét a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) által javasolt Szénás Szabolcs váltja az felsőoktatási ernyőszervezet élén.

A közgyűlésen Ravai Levente elnök és Constantinescu Krisztina tanügyi referens mellett a nyolc tagszervezet közül hatan (Bukaresti Magyar Diákszövetség - BMDSZ, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség - KMDSZ, Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség - MMDSZ, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség - NMD, a Szatmári Magyar Diákszövetség - SZMDSZ és a Temesvári Magyar Diákszövetség - TMD) képviseltette magát. A tagszervezetek összejövetelének célja a szervezet újjáépítése annak érdekében, hogy a romániai magyar felsőoktatásnak ismét erős országos diákképviselete legyen.

A találkozón felmerült, hogy szükségszerű lenne az OMDSZ struktúrájának átgondolására. Ennek értelmében újra fel kell térképzeni a romániai magyar felsőoktatást, hogy olyan városok egyetemista diákszervezetei is csatlakozni tudjanak, ahol a közelmúltban indult be a magyar nyelvű felsőoktatás – hangzott el. Továbbá szó esett az Egyetemi Kalauz kiadványról és a diákok tájékoztatására szolgáló Egyetemi körútról is, amelyeket a újjáélesztés mellett az aktuális trendekhez mérten kell újragondolni.

A újragondolt célok megbeszélését követően tisztújításra került sor. A tisztség betöltésére csak a Kolozsvári Magyar Diákszövetség állított jelöltet Szénás Szabolcs a Babeș–Bolyai Tudományegyetem harmadéves Kommunikáció és közkapcsolatok hallgatója személyében, aki korábban két és fél éven keresztül a KMDSZ kommunikációs feladatait látta el. A tagszervezetek titkos szavazással, egyhangúlag választották meg az OMDSZ új elnökét.

„Az elsődleges cél a szervezet újjáépítése annak érdekében, hogy a felsőoktatási szervezeteknek erős partnere legyen az OMDSZ a magyar felsőoktatás erősítésében. E mellett természetesen a szervezetnek óriási hangsúlyt kell fektetnie a romániai magyar tehetséggondozásra és az oktatásban felmerülő aktuális ügyekkel való foglalkozásra is” – jelentette ki Szénás Szabolcs, az OMDSZ frissen megválasztott elnöke.

Kimaradt?