Egyre több háromszéki gyerek betegszik meg sárgaságban

Egy hét alatt 25 sárgaságos háromszéki gyereket utaltak a sepsiszentgyörgyi kórházba, tájékoztatott Nagy D. István. A sürgősségi kórház szóvivője szerint Kovászna megyében az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a „Hepatitis A” betegséggel fertőzöttek száma.

A sepsiszentgyörgyi kórház fertőző betegségek osztályán jelenleg 52 sárgaságos pácienst ápolnak, ezek közül 46 kiskorú. Az elmúlt héten 25 gyerek és egy felnőtt jelentkezett hasonló panaszokkal.

Háromszéken az iskolakezdés után, szeptembertől ütötte fel fejét a betegség, a megszokottnál több a sárgaságos megbetegedés. Járványügyi szakemberek szerint, vannak, akiknél enyhébb lefolyású a kór, így nem mindenki kerül kórházba, de terjesztheti a betegséget. Háromszéken Árapatakon, Bölönpatakon, Száldoboson és Sepsiszentgyörgyön vannak Hepatitis A gócpontok, ott ahol közegészségügyi problémák vannak, vagyis az érintettek sokan laknak egyszobás viskókban, nincs illemhely vagy folyóvíz.

A hepatitisz A-t a mocskos kezek betegségének nevezik, a vírus levegőn keresztül nem terjed. Szakembereik szerint a sárgaság ott jelent meg, ahol a lakosság hatóságilag nem ellenőrzött természetes források vízét fogyasztja. Az orvosok a gyakori kézmosást tartják a leghatékonyabb megelőzésnek, ugyanakkor azt javasolják, hogy kerülni kell az ellenőrizetlen víz-lelőhelyeket. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?