Hargita megyei energiapolitikai javaslatokat tárgyal a Régiók Bizottsága

„A hatékonyságnövelés egyik fő útja – az energiahatékony új lakások építése mellett – az épületek rehabilitációja kell, hogy legyen”, ugyanakkor „az új, elérhető, megfizethető, költséghatékony épületekbe történő beruházást is támogatni kell” – fogalmaz a Régiók Bizottsága (RB) Éghajlat- és energiapolitikai keret a 2020–2030-as időszakra című véleménytervezetéhez benyújtott módosító javaslatában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a testület raportőreként.

A javaslatot az október 8-i, brüsszeli plenáris ülésen szavazásra bocsátják. A megyeelnök szerint „ezeknek a kérdéseknek az eldöntésében nem üdvös egységes nézőpont alkalmazása”, a konkrét kérdésekben releváns döntések a regionális és helyi önkormányzatok szintjén hozhatók. Az elöljáró ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, javaslatának célja, hogy kedvező jogi szabályozások szülessenek a hagyományos, illetve fából való építkezés vonatkozásában, és ennek nyomán Hargita Megye Tanácsa Modern Székely Ház programjára akár uniós támogatást szerezhessenek mint „új, elérhető, megfizethető, költséghatékony épületekbe történő” beruházásra.

Borboly Csaba elfogadott módosító javaslatai között található az is, amely szerint az Intelligens városok és települések elnevezésű kezdeményezés biztosította lehetőségeket meg kell nyitni a kisvárosi és vidéki szereplők számára is. Indoklásában fontosnak nevezi, hogy a helyi szintre vonatkozó uniós kezdeményezések biztosította lehetőségeket a kisvárosi és a vidéki szereplők is elérhessék.

A megyeelnök 2012 őszétől tagja az RB-nek, és a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottság 2014. június 19-i, brüsszeli ülésén választották raportőrnek a fenntartható épületek témájában. Az erre vonatkozó európai bizottsági kezdeményezés általános célkitűzése, hogy csökkentse az épületek környezetre gyakorolt hatását az erőforrás-hatékonyság javításával.

Kimaradt?