Idősek világnapja: az örömforrásra összpontosítsunk

Az Idősek Világnapját ünnepelték szerda délben a Gyulafehérvári Caritas szervezésében Marosvásárhelyen. A Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály termének közönségét Szénégető István remeteszegi plébános köszöntötte, illetve Peti András alpolgármester.

A megnyitót követően Berekméri Melinda református lelkipásztor egy csokornyi verset hozott és adott elő a hallgatóságnak a számvetésről, ünneplésről, anyaságról, bánatról, örömről, csalódásokról, reménységről.

Nagyon-nagyon sok dolog van az életünkben, amit támpontként, kapaszkodóként használhatunk – kezdte előadását Cosma István pszichológus, aki Lelkiegészségvédelmi lehetőségek időskorban címmel tartott előadást arról, hogy mi minden létezik, mi minden segíthet abban, hogy az ember időskorában is jól érezze magát, fizikálisan, mentálisan, pszichésen egészséges maradjon.

Az egészségmegőrzés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy hajlamosak vagyunk a rosszra összpontosítani. „Itt fáj, ott fáj, nem megy, nem működik, nem sikerül” – halljuk általában a legtöbb embertársunktól, holott azt is lehetne mondani, hogy „jó napom volt ma, találkoztam egy kedves ismerőssel, nem fájt a derekam, olvastam egy jó könyvet, beszélgettem az unokámmal”…

Arra figyelmeztetett a szakember, hogy soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy mennyire értékesek vagyunk, hiszen egyik életszakasz sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. Az idős ember hajlamos lemondani sok mindenről, mert „nem ért hozzá, nem tudja, úgysem sikerül”. Pedig mindenkinek vannak az életében sikeres pillanatok, pozitív események, amivel elégedett lehetne, amely örömforrást jelenthetne. Akár házi feladatként is gyakorolható mindannak a keresése és feljegyzése, amely az életben elégedettséget eredményezett, örömöt hozott – mondta Cosma, arra is kitérve, hogy mennyire fontos a segítség igénylése, a reménység ápolása, a szorongás és félelem legyőzése.

A lelkiegészség modelljét egy öt sziromból álló virággal ábrázolta a pszichológus. Helyet kapott ezen a virágon az érzelmi, a személyiségi, mentális, spirituális, fizikai és társadalmi állapot, azok összefüggései. Ha az összes sziromra odafigyelünk, képesek leszünk megőrizni testi-lelki egészségünket – mondta a szakember és sorra vette az összetevőket, azt, hogy melyikre milyen módon figyeljenek az emberek, hogyan ápolják lelki, fizikai, mentális egészségüket.

Az ünnepi rendezvény zenés műsorral és az idősek szavalataival ért véget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?