Van esély románul megtanulni a Gopó Klubbal

A kolozsvári Gopó Klub a 2014-2015-ös tanév októberétől megújult formában szeretne az erdélyi magyar gyerekeknek, szüleiknek és pedagógusainak a segítségére lenni.

„A hely, ahol a román nyelv életre kel...” mottó égisze alatt a klub 4 órás interaktív műhelyfoglalkozást kínál az érdeklődő pedagógusoknak, ahol el lehet sajátítani a Gopó Klub nyelvoktatói szemléletét, módszertani fogásait, jó gyakorlatait, eredményes technikáit, láttamozni lehet a kísérleti formában elkészült nyelvoktatói csomagot.

Ugyanakkor partneri együttműködést kínál a klub az óvodában nevelő pedagógusoknak, valamint az előkészítő és első osztályban tanító-nevelő pedagógusok számára a román foglalkozások alatt: gyakorlati formában bemutatott és elsajátítható oktatói csomagot, módszertani technikákat, kommunikatív célravezető stratégiákat, valamint kinetikus elemek hasznosítását délelőttönként, a csoportos tevékenység folyamán, a tantervet követve. A  II., valamint III. osztályban oktató pedagógusoknak a fent említettek mellett a nyelv strukturális-grammatikai szerkezetének mnemotechnikán alapuló rögzítésének módszerét kínálja a Gopó Klub.

A kiscsoportos, havi egy, intenzív (magánóra-jellegű) modult olyan III.-IV. osztályos kisdiákoknak ajánlják, akiknek már "sokat" kellene tudniuk, mégsem képesek románul megszólalni. Ennek az oka általában abban rejlik, hogy nincs megfelelően rögzített nyelvszerkezeti alapismeretük a gyerekeknek, emiatt az új információk hézagosan épülnek be, és összeomlik a rendszer.

A partneri együttműködés az adott iskola vezetősége és a tanfelügyelőség jóváhagyásával történik.

Az érdeklődő pedagógus, valamint az osztály szülői közössége megbeszélés alapján vállalják a szakmai támogatás anyagi fedezetét, azaz a meghatározott időre szóló, délelőtti közös munka honoráriumát. Érdeklődni, jelentkezni a gonzoandinora@yahoo.com emailcímen lehet október 10-ig.

A tevékenység egyelőre Kolozsváron, Vásárhelyen és a Székelyföldön érhető el, kiterjesztési lehetőséggel Erdély más településeire is.

A program Kolozsváron már harmadik éve működik, idén nyáron Marosvásárhelyen vakációs román társalgási nyelvtanfolyamot szervezett a Gopó Klub a kicsiknek.

Kimaradt?