Pénzt veszítenek a kórházak az egynapos ellátás bevezetése miatt

Bajba sodorta a kórházakat, hogy az Országos Egészségbiztosító önkényesen, menet közben módosította az egynapos kórházi ellátásra vonatkozó szabályokat. A Kovászna megyei Sanitas szakszervezet vezetője Vasile Neagovici szerint az „egynapos ellátást” júniusban vezették be, ez szerint a kórházak költségvetésük 25-28 százalékát olyan ellátásra költhetik, amikor a beteg legtöbb 12 órát tartózkodik a kórházban, és ezért esetenként 200-300 lejt fizet a biztosító.

A rendszer júniusban és júliusban működött, viszont az egészségbiztosító augusztus 29-én, átiratban értesítette a kórházakat, hogy csak azokat az egynapos ellátásokat téríti meg, amelyeknél a páciens családorvosától vagy járó-beteg rendelőből kapott beutalóval érkezett a kórházba. A szakszervezeti bizalmi szerint ez a rendelet törvénytelen, hiszen egyrészt a kórházak keretszerződésében nem szerepelt a beutaló kötelezettsége, másrészt, mert visszamenőleg, augusztusra is kérik a beutalókat.

Neagovici szerint amennyiben a kórházak nem tudnak beutalót felmutatni, az egészségbiztosító mindössze 50 lejes konzultációként számolja el az eseteket. Emiatt a kiskórházak nehéz anyagi helyzetbe kerültek, a baróti kórház például októberben nem tudja kifizetni 112 alkalmazottját, akiknek egyébként 3 hónapja nem tudott ebédjegyet biztosítani, a kézdivásárhelyi kórház pedig 256 alkalmazottjának nem tud ebédjegyet adni, de gyógyszerekre sincs pénze.

A nagyobb kórházaknak, így a sepsiszentgyörgyi megyei kórháznak, vagy a kovásznai szívkórháznak még vannak tartalékaik, de a fűtésszezon miatt megnövekvő költségeik miatt azok is nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A Sanitas szakszervezet háromszéki elnöke szerint a kórházak, a szakszervezet és a megyei egészségügyi hatóságok is több beadványt is küldtek az Egészségügyi Minisztériumba, és az Egészségbiztosító Pénztárnak, de három hét alatt nem kaptak érdemi választ problémájukra. Hasonló problémával küzdenek az ország többi kórházai is.

A kórházak vezetősége és a szakszervezet azt szeretné, hogy augusztusra minden egység megkaphassa a pénzét, illetve, hogy januárig adjanak haladékot, amíg a családorvosokkal összehangolva kezd működni a rendszer. Jelenleg ugyanis délutánonként, hétvégén és ünnepnapokon a betegek nincs akitől beutalót szerezzenek.

Vasile Neagovici szerint ha a következő napokban nem rendeződik a probléma, jövő pénteken 12 órakor több száz egészségügyi alkalmazott vonul a prefektúra épülete elé, de a baróti és kézdivásárhelyi kórházak alkalmazottai kilátásba helyezték, hogy ha október 15-én, a fizetésnapon  nem kapják meg béreiket és az ebédjegyeket, beszüntetik a munkát. 

Kimaradt?