Kétnyelvűséggel a baleset megelőzésért

Háromszéken kétnyelvű figyelmeztető feliratokat festettek a forgalmasabb gyalogátjárókra. A Kovászna megyei rendőrség korábban Sepsiszentgyörgy területén, 27 gyalogátjáróhoz festettek fel a – „Figyelj jobbra. Priveste în dreapta” illetve a „Figyelj balra. Priveste în stânga” feliratokat, számolt be Tóth Zsigmond.

A rendőrtiszt szerint Háromszéken a balesetek jelentős részét a szabálytalan gyalogosok okozzák, ezért a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal közösen kezdeményezték a figyelemfelkeltő akciót. Tapasztalatok szerint az iskolai év ideje alatt jelentősen megugrik az autós és gyalogos forgalom, ezért tartják hasznosnak, hogy figyelmeztessék a járókelőket a szabályos közlekedésre.

Tóth Zsigmond hozzátette: a gyalogátkelők feliratozásának akciója folytatódik Sepsiszentgyörgyön, de Kovászna megye más városaiban is. Tájékoztatása szerint idén Háromszéken 58 közúti balesetet történt, ezek során kilencen vesztették életüket, 77-en megsérültek. Ezek közül 12-en gyalogosok voltak, vagyis a balesetek 20 százalékát ők okozták. A Kovászna megyei statisztikák szerint a balesetek számát tekintve a harmadik leggyakoribb ok a szabálytalankodó gyalogosok.

A rendőrség tavaly kezdeményezte a kétnyelvű balesetmegelőző akciót, és idén is szeretné folytatni a gyalogátjárók magyar és román nyelvű feliratozását. Emellett megpróbálják újraéleszteni a diákőrjáratokat, mondta a rendőrtiszt, aki szerint a mostani felgyorsult világban azt tapasztalják, hogy a szülők is sokszor szabálytalankodnak, gyerekükkel kézen fogva tilosban rohannak át az úttesten, ezzel nem mutatnak jó példát a legkisebbeknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?